Előre veszik az oltási tervben a papokat és a lelkészeket is

vallás
2021 április 16., 19:07

Gulyás Gergely pénteken Zánkán jelentette be, hogy a történelmi keresztény egyházak kérésének megfelelően a papok, lelkészek is megkapják a koronavírus elleni oltást, mivel kiemelkedő szerepet játszanak ebben a nehéz időszakban.

Április elején a katolikus, a református és az evangélikus egyház levélben kérte Pintér Sándor belügyminisztert, hogy a pedagógusokhoz hasonlóan a lelkészeket is vegyék előre az oltási tervben, mivel a lelkipásztorok fontos tevékenységet végeznek, többek között kórházakban látnak el feladatokat, iskolákban oktatnak és temetési szertartásokat végeznek a járvány idején is, ezért részesüljenek ők is oltásban.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Balog Zoltán református püspök, volt miniszter Zánkán
photo_camera Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Balog Zoltán református püspök, volt miniszter Zánkán Fotó: Vasvári Tamás/MTI/MTVA

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy azokat a papokat, akik hitoktatói tevékenységet végeznek, a pedagógusokkal együtt már beoltották. Gulyás szerint szerények voltak az egyházi vezetők a kérés időbeliségét illetően, hiszen már több mint 3 millió ember megkapta az oltást.

Balog Zoltán azt mondta, hogy a járvány súlyos mentális problémákat okoz, ezért a lelki támogatás különösen fontos. A püspök arra biztatott mindenkit, hogy keresse a lelki vezetőket, akik segítséget tudnak nyújtani a negatív hatások legyőzésében.

A katolikus templomokban már szombattól tartanak nyilvános miséket, a református templomok pedig május 2-án nyitnak. (MTI)