Koronavírus-számok Magyarországon 05.07.
Elhunytak + 106 Σ 28 403
Kórházban - 249 Σ 3 855
Fertőzöttek + 1 541 Σ 789 188
Tesztek + 18 647 Σ 5 494 198
Egyszer oltottak + 50 835 Σ 4 203 873

Kásler tanácsadója megvizsgáltatná Zacher nyilatkozatát, aki arról beszélt, Orbánnak el kell számolnia a halottakkal, és be kellene engedni a sajtót a kórházakba

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Kollár Lajos, Kásler Miklós tanácsadó testületének elnöke az Egészségügyi Szakmai Kollégium tagozatvezetőit kérte, hogy értékeljék Zacher Gábor múlt heti, járvánnyal kapcsolatos nyilatkozatát, írja a Népszava.

Ez azért is furcsa, mert a kollégiumot az Emberi Erőforrások Minisztériuma hozta létre, ilyen értelemben nem független a kormánytól, ellentétben például az Orvosi Kamarával, amely orvosok etikai vétségeiben is eljárást szokott folytatni. A lap információi szerint több tagozatvezető elhárította a kérést azzal, hogy nem feladata etikai ügyekben megnyilvánulni. 

Zacher GáborFotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Zacher, a Honvédkórház sürgősségi centrumának volt főorvosa, jelenleg a hatvani kórház munkatársa többek közt közt arról beszélt a Szabad Európának, hogy már nem is számolja, naponta hány embert rak lélegeztetőgépre. Elmondása szerint amikor megkérdezik a betegek, meggyógyulnak-e, nem tesz felelőtlen ígéreteket. Ezzel szemben Orbán Viktor szerinte felelőtlenül ígérte, hogy mindenkit meggyógyítanak, aki megbetegszik. Zacher azt mondta: „Számoljon el azzal a lassan 22 ezer halottal, aki Magyarországon belehalt ebbe a járványba.” (Már összesen több mint 24 ezren haltak meg.)

Állítása szerint, ha nem is rendszeresen, de időnként választaniuk kell, kit tesznek lélegeztetőgépre. Kiállt amellett is, hogy be kellene engedni a sajtót a kórházakba, hogy lássák az emberek, milyen ez a betegség, hogyan néz ki a járvány. 

Zacher a Népszavának azt mondta, tud a levélről, de ezen kívül nincs mondanivalója.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.