Lemondott Raúl Castro a kommunista párt vezetéséről

Raúl Castro, a Kubai Kommunista Párt elnöke a párt 8. kongresszusának pénteki nyitónapján bejelentette, hogy lemond tisztségéről és átadja a vezetést egy fiatalabb generációnak.

Raúl CastroFotó: HO/AFP

A 89 éves pártelnök elégedetten adja át a vezetést az új generációnak, amely már több évtizedes gyakorlatot szerzett a pártban, és amely „tele van szenvedéllyel és antiimperialista szellemmel”. Hozzátette azt is, hogy amíg él, kész lesz megvédeni a hazát, a forradalmat és a szocializmust. 

Raúl Castro tábornokként segített bátyjának, Fidelnek megdönteni a kubai kormányt  1959-ben. Az 1931-es születésű kommunista politikus Havannában tanult közgazdaságtant, majd 1953-ban segített a testvérének egy laktanyát Moncadáben. Ezért 13 év börtönre ítélték, de 1955-ben amnesztiával szabadult, ami után Mexikóba emigrált. A testvérével együtt 1956-ben tértek vissza Kubába, majd gerillaháborúba kezdtek a Sierra Maestra-hegység, végül pedig megdöntötték  Batista tábornok kormányát. 

Amikor Fidel Castro miniszterelnök lett, öccsét bízta meg a forradalmi fegyveres erők vezetésével. Raúl ezt a posztot egészen 2008-ig megtartotta. 2006-ban ideiglenesen átvette az ország irányítását betegeskedő bátyjától. 2008-ban hivatalosan is Kuba elnökévé választották.  Ebben az időszakban rendezte az ország kapcsolatait az Egyesült Államokkal, nagyobb teret engedett a gazdaságban a magánszektornak és csökkentette a kubaiakra vonatkozó utazási tilalmakat. 2018 után már nem akart állami tisztséget vállalni. (BBC/MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.