Orvosa szerint Navalnij bármelyik pillanatban meghalhat

külföld
2021 április 18., 04:55
Navalnij egy tavaly februári bírósági meghallgatásakor.
photo_camera Fotó: Sefa Karacan/Anadolu Agency via AFP

A harmadik hete éhségsztrájkoló, börtönbe zárt Alekszej Navalnij ellenzéki politikus egészségi állapota rohamosan romlik, és bármelyik percben meghalhat - közölte szombaton egyik orvosa.

Jaroszlav Asihmin a Navalnij családjától kapott vizsgálati eredmények alapján azt mondja, hogy Navalnij káliumszintje vészesen magas, ami szívleálláshoz vezethet, megemelkedett kreatininszintje pedig veseproblémákról árulkodik. „A beteg bármelyik percben meghalhat” - mondta Ahsimin. Anasztaszija Vasziljeva, a Navalnij által támogatott orvosszervezet vezetője szerint azonnali beavatkozásra van szükség.

Navalnijnak korábban fájni kezdett a háta, és azt mondta, kezdi nem érezni a lábait, ezért azt kérte, hogy saját orvosai megvizsgálhassák, amit az orosz hatóságok megtagadtak. Ezért éhségsztrájkba kezdett.

A hétvégén világhírű művészek (köztük Nádas Péter) írtak nyílt levelet Putyinnak, hogy biztosítsa Navalnijnak a szükséges orvosi ellátást

Navalnijt januárban vették őrizetbe, amikor visszatért Németországból, ahol mérgezés miatt kezelték. Két és fél évet kell börtönben töltenie, mert korábban csalás miatt ítélték felfüggesztett büntetésre, az orosz hatóságok szerint pedig megszegte a próbára bocsátás feltételeit - vagyis nem jelent meg a felülvizsgálaton, miközben Németországban volt. Letartóztatása után több tízezres tüntetések voltak Oroszországban. Az orosz ügyészség pénteken azt javasolta, hogy nyilvánítsák szélsőséges szervezetnek Navalnij antikorrupciós alapítványát - munkatársai ez alapján börtönbe kerülhetnek. (MTI, Guardian)