Minihelikoptert fognak reptetni a Marson

A NASA megpróbál felszállni egy minihelikopterrel a Mars felszínéről hétfőn, ami az első irányított repülés lesz egy másik bolygón.

A tervek szerint az 1,8 kilogrammos helikopter lassan felemelkedik, majd három méteres magasságban, 30 másodpercig lebeg, aztán elfordul, mielőtt visszaereszkedik a Mars felszínére. A repülést amerikai keleti parti idő szerint hajnali 3:30-kor hajtják végre, de az adatok majd csak három órával később érik el a Földet.

Fotó: NASA

Ha a teszt sikeres lesz, akkor a héten még kísérletezni fognak hosszabb repülésekkel, bár a helikopter akkumulátorát 4-5 napig tölteni kell a következő felszállás előtt. A repülés azért is kockázatos, mert a helikopterbe nincs önjavító rendszer szerelve, így ha valami elromlik, véget ér a küldetés. (Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.