A Medián a Momentum megbízásából végzett kutatása szerint az ellenzéki választóknak tetszik az elszámoltatás ötlete

POLITIKA
2021 április 20., 10:14

Nagy vihart kavart a közéletben a Momentum választási kampányának leghangzatosabb, jelszóként a „Felcsúti per” fogalmával körülírt ötlete, vagyis az, hogy az esetleges kormányváltás után el kéne számoltatni, indokolt esetben pedig bíróság elé kéne állítani a kormány és a Fidesz vezetőit.

link Forrás

Az ötlettel kapcsolatos kételyeit Ács Dániel publicisztikában is megfogalmazta, majd ez volt a témája új heti magazinunk, a Magyar Jeti első adásának is. Felvetéseinkre aztán Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, Szigeti Flóra, a párt jogállamisági szakértője és Ilyés Márton, a Momentum gazdaságpolitikusa vendégcikkben válaszoltak.

Az aggályok, kételyek, jogi bizonytalanság ellenére maga a gondolat a Medián legfrissebb, a Momentum megbízásából készült felmérése szerint rendkívül népszerűnek bizonyult azon válaszadók körében, akik a felmérésben kormányváltást akarókként azonosították magukat. A kutatásban magukat kormányváltást nem akarókként azonosítóknak ezt a kérdést nem tették fel, vagyis a válaszadók körét ebben az esetben az ellenzék potenciális szavazói jelentették.

A felmérésben a válaszadóknak egy ötfokú skálán kellett jelezniük, hogy mennyire értenek egyet a javaslattal. Az összesített eredményt aztán egy százpontos skálára vetítve átlagolták, vagyis az alábbi értékek nem a javaslat százalékos támogatottságát jelzik, hanem hogy összességében mennyire volt népszerű a gondolat egy adott párt szavazóinak körében. A skálán a 0 a teljes egyet nem értést, a 100 a teljes egyetértést jelzi.

"Egy párt javaslata szerint 2022-ben, az esetleges kormányváltás után el kellene számoltatni a mostani kormány és a Fidesz vezetőit, és ha indokolt, bíróság elé kellene állítani őket. Egyetért, vagy nem ért egyet ezzel a javaslattal?" - hangzott a kérdés.

  1. Az LMP szavazói körében az átlagos érték 95;
  2. a DK szavazói körében 93;
  3. a Jobbik szavazói körében 91;
  4. a Momentum szavazói körében 90;
  5. Az MSZP és a Párbeszéd szavazói körében 89;
  6. a párt nélküli, de kormányváltást akaró szavazók körében 87;
  7. az MKKP szavazói között 80.

Vagyis ez alapján a Momentum elszámoltatási javaslatával a kormányváltást akaró szavazók döntően egyetértenek. A Medián reprezentatív felmérése 2021. április 8-10 között készült ezer fő telefonos megkérdezésével.