CEU: „Nem tesszük ki magunkat újra egyetlen ember és rezsimje politikai szeszélyeinek”

belföld
2021 április 20., 16:11

Reagált a CEU a hírre, hogy a kormány törölné a felsőoktatási törvény 2017-es módosítását:

„A benyújtott törvénymódosítás nem változtat a CEU helyzetén. Úgy véljük, hogy a magyar kormánynak nem áll szándékában olyan feltételeket teremteni, amelyek között a CEU-hoz hasonló nemzetközi intézmények szabadon működhetnének. Az új tervezet értelmében továbbra is politikai döntés kérdése, hogy milyen külföldi egyetemek működhetnek Magyarországon, és a döntést bizonyára a legmagasabb szinteken hozzák majd meg.

A magyar kormány eddig is világossá tette, hogy mire akarja használni a hatalmát. Elüldöztek egy intézményt, amely az akadémiai szabadság nemzetközi értékeit követi, és helyette meghívtak egy intézményt, amely a Kínai Kommunista Párt abszolút irányítása alatt áll.”

A CEU épülete Budapesten, 2017-ben.
photo_camera A CEU Nádor utcai épülete Budapesten, 2017-ben. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

A CEU szerint a magyar kormány már eldöntötte, mit választ, de az egyetem is választott: „A CEU Ausztriában marad, egy olyan országban, ahol tisztelik az akadémiai szabadság alapvető értékeit. Kutatási és egyéb, oktatást nem jelentő tevékenységeinkkel továbbra is jelen leszünk Budapesten.

A várost soha nem hagyjuk el, de nem tesszük ki magunkat újra egyetlen ember és rezsimje politikai szeszélyeinek.”

A lex CEU-ként elhíresült törvénymódosítás vezetett ahhoz, hogy az egyetem befejezte érdemi működését Budapesten, és Bécsben működik tovább. A módosítás törlésére azért kerülhet sor, mert az Európai Bíróság tavaly ősszel több szempontból jogsértőnek találta, hogy előírták, csak olyan külföldi egyetem működhet Magyarországon, amely a székhelye szerinti országban is képzést folytat.