A mindenkit érdeklő bulvárhír

reggel 4
2021 április 22., 04:59

Jó reggelt! Zápor és 20 fok is lehet ma.

4 legfontosabb cikkünk most

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.

VAKCINAHÍRADÓ

photo_camera Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Tíznapos oltási kampányt hirdet a kormány, hogy beoltsanak minden 45 év felettit. Április 26-tól április 30-ig, és május 3-tól május 5-ig „Tömeges Oltási Szakasz” lesz, ami azt jelenti, hogy, az ország teljes egészségügyi szolgáltatói oltási kapacitását, a háziorvosi praxisokat is beleértve, erre a feladatra állítják rá.

A gond az lehet, hogy több százezer Sinopharm-vakcinát terveznek beadni, amire már nem biztos, hogy lesz kereslet. Pedig a kormány mindent megpróbál, még azzal is büszkélkedtek, hogy a világ vezető orvosi szaklapja állt ki a kínai vakcina mellett. Pedig ez egyszerűen nem igaz.

Az oltás felgyorsítása érdekében még egy trükköt bevet a kormány. Az egyetemi oltópontokon kísérleti jelleggel kipróbálnak egy internetes foglalási rendszert. Az oltásra regisztráltak SMS-ben kapnak értesítést, és az abban szereplő kód alapján foglalhatnak időpontot a jövő hét elejére. Amennyiben a rendszer sikerrel vizsgázik, a kormány megfontolja az általános kiterjesztését a regisztráltakra. Arra a kérdésre viszont ne várjunk választ, hogy miért nem működik ez ilyen flottul és logikusan hónapok óta.

Máshol:

BRÜSSZELI PÉNZ

Orbán Viktor és Ursula von der Leyen egy 2020-as találkozójukon.
photo_camera Orbán Viktor és Ursula von der Leyen egy 2020-as találkozójukon. Fotó: FRANCOIS WALSCHAERTS/AFP

Pénteken Brüsszelbe utazik Orbán Viktor, hogy Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével tárgyaljon. A legfontosabb téma a pénz lesz, konkrétan 5800 milliárd forint elköltésének módja. Ez a járvány okozta gazdasági gondokat ellensúlyozó EU-s mentőcsomagból, a Helyreállítási és Ellenállási Eszköz (RRF) nevű keretből jár Magyarországnak.

A magyar kormány a 2022-es választási kampány miatt is nagyon számít erre a pénzre. Januárban Orbán átszervezte az elosztását intéző kormányzati adminisztrációt, és információink szerint választókerületi szintre lebontva vizsgálják, hogy hol, hogyan lehetne rásegíteni a kormánypárti jelöltek győzelmére a támogatásokkal.

  • A magyar tervvel az egyik fő probléma, hogy minimális figyelmet szentel annak, amit az EU-s intézmények leginkább elvárnak. A költségvetést pótolnák ki vele, nem pedig hosszú távú reformokat, fejlesztéseket finanszíroznának.
  • A legkényesebb téma a felsőoktatásnak szánt pénz. A magyar kormány éppen privatizálta az egyetemek jelentős részét, és mivel az ezeket üzemeltető alapítványok a belátásuk szerint hasznosíthatják a vagyonukat, elvben megtehetnék, hogy egy EU-s pénzen épített egyetemi előadót eladjanak a beruházás megvalósulása után.
  • Orbán együttműködési készségének fontos jele, hogy éppen a találkozó előtti napokban terjesztett be a kormány két olyan törvénymódosítást, amelyeket az Bizottság az EU bíróságán kényszerített ki a magyar államon: a lex CEU-t és a szerdán visszavont civiltörvényt.
  • Ugyanakkor Orbán zsebében is van egy fontos adu: a magyar parlament egyelőre nem szavazta meg az RRF aktiválásához szükséges felhatalmazási törvényt. Ezt minden tagállam parlamentjének meg kell szavaznia.

A SZERELEM ÉS MÉSZÁROS

photo_camera Illusztráció: Botos Tamás

A bulvárhír, ami mindenkit érdekel, és ami már hónapok óta nyílt titok volt, hivatalos lett. Várkonyi Andrea mostantól nem egy „titokzatos üzletemberrel”, hanem Mészáros Lőrinccel tervez házasságot.

A NER bulvárlapja, a Bors írta meg, a csütörtöki Hot magazinban pedig jönnek a részletek:

„hogyan ismerkedett meg Mészáros és Várkonyi, és hogyan kerültek egyre közelebb egymáshoz.”

Az életet azonban a szerelem sem állíthatja meg, Mészáros Lőrinc esetében pedig különösen nem. Szerdán derült ki, hogy Mészároshoz közeli cég vette meg a Szarvasi Vas- és Fémipari Zrt. Andrássy úti ingatlanjait, bár valószínűleg nem ezekben rak fészket az ifjú pár.

Az érdekesebb nászajándékok közé tartozik, hogy Strasbourgig mennek azok a bélmegyeri vadászok, akiknek a földje ifj. Mészáros Lőrincékhez került. A három férfit egyszerűen kitúrtak a maguk területéről, hogy aztán a Békés megyei településen teljesen elszabaduljon a NER, és időnként a tűzoltókat is kihívták, hogy mossák le az utat, mert magas rangú vendégek jönnek.

További hírek vadászatról és sok pénzről:

KAMPÁNYTRÜKKÖK

Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) polgármester beszédet mond a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. működő autógyára szomszédságában felépülő új gyár digitális alapköve elhelyezése előtt 2018. június 5-én.
photo_camera Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP) polgármester beszédet mond a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. működő autógyára szomszédságában felépülő új gyár digitális alapköve elhelyezése előtt 2018. június 5-én. Fotó: Ujvári Sándor/MTI/MTVA

Az őszig meghosszabbított vészhelyzet ha nem is lehetetleníti el, de legalábbis megnehezíti az ellenzéki előválasztás legbonyolítását. Szerdán azonban kiderült, hogy van még egy trükk, amit ezügyben bevet a Fidesz.

Kecskemét fideszes polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia a Facebookon arra kérte az ellenzéket, hogy álljanak el az előválasztási kampánytól, mert most nem alkalmas rá az időszak, a városnak nyugalomra van szüksége. Kecskemét a Fidesz nagyon biztos fellegvára, így itt egy ilyen felhívásnak nagy jelentősége nincs. De nem lenne meglepő, ha ebből országos üzenet lenne a kormány részéről: az ellenzék fejezze be az ellenzékeskedést, mert járványidőszakban nem illik politizálni.

Ha az ellenzék mégis a politizálás mellett döntene, a Fudan egyetemről biztosan sokat fognak beszélni. Szerdán a kormány a lehetséges válaszok teljes arzenálját felvonultatta:

BIDEN ÉS AMERIKA KÖZÉPEN

Joe Biden április 14-én, a Fehér Ház Treaty Roomjában.
photo_camera Joe Biden április 14-én, a Fehér Ház Treaty Roomjában. Fotó: POOL/Getty Images via AFP

Három hónappal Joe Biden beiktatása után már látszik, hogy az Egyesült Államok 46. elnöke merre kormányozná országát a Trump-korszak eseménydús négy éve után.

Szemben Trumppal, ő nem barátkozik tömeggyilkos diktátorokkal, de nagy újítások helyett inkább visszatért a 2016 előtti amerikai külpolitikához. Hazai pályán nem megy bele a kultúrharc csatáiba, és, ami a legmeglepőbb, több kényes témában is maradna a Donald Trump által kijelölt úton.

Biden legmeglepőbb húzása az volt, hogy helyben hagyta Trump emblematikus döntését, amelynek értelmében Amerika évente csak nagyon kevés fogadna be. A tiltakozás hatására úgy tűnik, ebből talán visszatáncolt, de ez az intézkedése is jelzi, hogy az új amerikai elnök egyáltalán nem olyan balos, amennyire a republikánusok annak próbálják látszatni.

Biden elnökségének sikere alapvetően azon múlik, hogy igaza lesz-e azoknak a jósoknak, akik szerint a következő években Amerikára évtizedek óta nem látott gazdasági növekedés vár. Az országban már 200 millió embert beoltottak, a járványt így ha nem is győzték még le, de joggal bízhatnak abban, hogy ez már a célegyenes. Utána pedig jöhet a centrista fellendülés.

MEGRÖGZÖTT TILTAKOZÓK

Elvisznek egy szentpétervári tüntetőt
photo_camera Elvisznek egy szentpétervári tüntetőt Fotó: Olga Malceva/ AFP

A tiltás ellenére tízezrek tüntettek Oroszország több városában a bebörtönzött Navalnij mellett, több mint ezer embert előállítottak. Az erődemonstráció annak ellenére sikerült, hogy a rendőrség már reggel házkutatást tartott aktivistáknál és újságíróknál, és volt, akit jó előre bevittek, nehogy bajt keverjen.

Budapesten Hadházy, Szél és Fekete-Győr szolidaritásból felfújta a Külügyminisztérium elé, hogy #FREENAVALNY. Igazoltatták is őket, biztos ami biztos.

Máshol: