Kásler nem tud egyetlen betegről sem, akit ne láttak volna el Magyarországon

járvány
2021 április 22., 04:32

Kásler Miklós miniszter értékelte a járvány eddigi tapasztaltait a kormánylapban, és elmondta:

„Az egészségügyi rendszer összességében bírja a terhelést. Volt persze olyan pillanat, amikor egyes kórházakban megteltek az ágyak, de akkor azonnal átszállították a betegeket egy másik kórházba, ahol volt előkészített üres ágy. Nem tudok egyetlenegy betegről sem, akit ne láttunk volna el.”

Az Emmi minisztere beszélt arról is, hogy az egészségügyi dolgozók oltása után az ő fertőződésük gyakorlatilag megszűnt. Az interjúból, melynek jelentős részét az ellenzék gyalázása tette ki, kiderült még egy adat, ami a világ számos országában rendszeresen közölt információ, de Magyarországon csak elvétve hozzák nyilvánosságra: a vírus reprodukciós rátáját jelző R szám. Ez azt mutatja, hogy egy fertőzött hány embernek adhatja tovább a fertőzést. A járványügyi szakértők szerint az R számnak 1 alatt kell lennie ahhoz, hogy az új esetek száma csökkenni kezdjen

Az interjúban Kásler elmondta, hogy „ez a szám novemberben 0,71 százalék volt, a brit mutáns terjedésével 1,34 százalékra ment fel, ekkor robbant be a fertőzöttek száma. Mostanra sikerült visszavinni 0,7 környékére. Ebben benne volt a március 8-i szigorítás és az oltások hatása is. Nagyon óvatosnak kell lennünk, a vírusjárványnak ugyanis még nincs vége. Az oltást ezért kell mindenkinek minél előbb felvennie, mert ez jelenti a legkomolyabb esélyt arra, hogy meg tudjuk fordítani a folyamatot.”