Brazília elnöke egy nap alatt megszegte a klímacsúcson tett ígéretét

külföld
2021 április 24., 13:45
Jair Bolsonaro 2020. november 17-én.
photo_camera Jair Bolsonaro. Fotó: Evaristo Sa/AFP

Jair Bolsonaro brazil elnök nem bizonyult szavatartónak. Csütörtökön Joe Biden amerikai elnök klímacsúcsán még azt ígérte, hogy többletforrásokat biztosít az erdőirtás elleni küzdelemre, hogy aztán másnap, pénteken beterjessze a 2021-es költségvetését, amiben nemhogy nem különített el plusz forrásokat erre, hanem még jelentősen, harminc százalékkal csökkentette is a környezetvédelmi minisztérium és a környezetvédelmi ügynökségek költségvetését.

Míg 2020-ban a minisztérium és ügynökségei 3 milliárd reaisból (~164,5 milliárd forintból) gazdálkodhatott, 2021-ben már csak 2,1 milliárd reais (115,1 milliárd forint) jut erre a költségvetésből.

Bolsonaro bírálói szerint az elnök csütörtökön csak annak reményében tett ígéretet az erdőirtás támogatására, hogy annak fejében az Egyesült Államok gazdasági segélyt ad az országnak. Bolsonaro elnöksége alatt eddig nemhogy nem támogatta az erdők védelmét, hanem pont leépítette a környezetvédelmi szabályokat, és támogatta a környezetromboló fejlesztéseket a védett területeken. Elnöksége alatt megfordultak a kedvező folyamatok, évek óta tartó visszaesés után újra egyre nagyobb erdőterületeket pusztítanak, 2020-ban 12 éves csúcsra ért az erdőirtás mértéke. (Via BBC)