A Fudan magyarországi egyetemét is alapítványba szervezik ki

POLITIKA
2021 április 28., 10:11

Vagyonkezelő alapítványt hoz létre a kormány a Fudan Hungary Egyetem fenntartására, derült ki a kormány és a Fudan Egyetem megállapodásából. Szél Bernadett képviselő Facebook-posztja, illetve az online csak angol nyelven elérhető megállapodás szerint ez az alapítvány kapja majd meg kezelésbe a kínai egyetemnek felajánlott 26 hektárnyi területet, az azon felépülő kampuszt minden kapcsolódó épületével és infrastruktúrájával együtt.

link Forrás

Mindezt amúgy a kínaiaktól felvett hitelből finanszírozza majd a költségvetés, vagyis újra közvagyon áramlik majd alapítványi tulajdonba. Nem is kevés: a kormány előzetes becslései szerint 550 milliárd forintos beruházásból épül majd fel a kampusz, amit aztán alapítványi tulajdonba adnak.

A szerződésből Szél szerint az is kiolvasható, hogy részben az egyetem fenntartását is költségvetési forrásokból finanszíroznák. A szerződésben a kormány azt is vállalta, hogy a kampusz közelében egy modern sportlétesítményt és egy ötezer fős konferencia-központot is felépít, amit az egyetem majd ingyen használhat.