V4-es szolidaritás: csak Magyarország nem utasít ki orosz diplomatákat

POLITIKA
2021 április 28., 15:13

Szijjártó Péter az RTL Híradó kérdésére válaszul közölte: Magyarország nem tervezi orosz diplomaták kiutasítását.

A visegrádi országok közül Csehországgal, Szlovákiával és Lengyelországgal szemben csak Magyarország nem utasított ki orosz diplomatát, miután Csehország egy, az orosz titkosszolgálatnak tulajdonított, 2014-es robbantás miatt diplomáciai konfliktusba került Oroszországgal.

Szijjártó Péter azt mondta, Magyarország kiáll Csehország mellett: „a csehek kérésére vállaltuk, hogy a jekatyerinburgi főkonzulátusukra figyelünk, és segítünk annak őrzésében, illetve részbeni működtetésében mindaddig, amíg ők ezt nem tudják megtenni a kitiltások, illetve a diplomaták hazahívása miatt, tehát a mi szolidaritásunk kapcsán semmifajta kérdőjel nem merülhet fel természetesen”. Kedden derült ki, hogy Magyarország kérésére a V4-ek lerövidítették az orosz titkosszolgálatot elítélő nyilatkozatot.

Szijjártó a montenegrói külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. február 26-án.
photo_camera Szijjártó a montenegrói külügyminiszterrel együtt tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban február 26-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

2014. október 16-án felrobbant egy lőszerraktár a Vrbetice nevű kis cseh faluban, pár km-e a szlovák határtól. Sokáig balesetként kezelték az ügyet, de a cseh kormányfő és belügyminiszter nemrég bejelentette: szinte biztos, hogy az orosz katonai titkosszolgálat ügynökei robbantottak. A cseh nyomozók szerint az oroszok meg akarták akadályozni, hogy a lőszerek Ukrajnába vagy Szíriába jussanak. Ugyanazt a két titkos ügynököt vádolták meg, akiket a brit elhárítás Szergej Szkripal és a lánya megmérgezésével, illetve egy brit nő megölésével is vádol. A Bellingcat szerint Miskinnek és Csepigának négy társa lehetett még, és ketten közülük magyarországi diplomáciai útnak álcázták a küldetésüket.