Az év végén érkezhet Európába a Novavax vakcinája

járvány
2021 május 03., 13:58

200 millió adag oltóanyagról állapodott meg az amerikai Novavax az Európai Unióval, a tervek szerint az év végén érkeznek az első szállítmányok. A Reuters szerint a következő napokban alá is írhatják a szerződést, amit hivatalosan még nem jelentettek be.

A két fél decemberben is kötött már egy előzetes megállapodást, de azt végül nem véglegesítették, mivel a cég gyártási problémákba ütközött. Az Európai Gyógyszerügynökség február óta vizsgálja a vakcinát, amit még a világ egyetlen országában sem hagytak jóvá.

photo_camera Illusztráció: Justin Tallis/AFP

A Novavax tehát nem a következő hónapokban segítheti a járvány elleni küzdelmet, inkább hosszú távon biztosíthatja, hogy elég oltóanyag legyen az Európai Unióban, ha ráadásdózisokra lenne szükség. Ennek érdekében a Pfizer/BioNTech 1,8 milliárd dózist szállít az Unióba 2022-ben és 2023-ban.

A Novavax a nagy-britanniai tesztek alapján, az eredeti, kezdeti vírus ellen 96, a brit variáns ellen pedig 86 százalékban hatásos. A már Magyarországon is megjelent dél-afrikai variánssal szemben viszont csak 49 százalékot mértek, ami kevés, ezért új megoldáson dolgoznak.