Koronavírus-számok Magyarországon 05.08.
Elhunytak + 101 Σ 28 504
Kórházban - 222 Σ 3 633
Fertőzöttek + 1 376 Σ 790 564
Tesztek 0 Σ 5 494 198
Egyszer oltottak + 57 949 Σ 4 261 822

Szijjártó Péter: Mi soha nem tekintettünk ideológiai kérdésként a vakcinára

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

„Azért jöttünk ma el a Pfizer Magyarországi képviseletére, hogy kifejezzük nagyrabecsülésünket, és köszönetünket a Pfizer valamennyi magyarországi munkatársának” – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter azon a keddi sajtótájékoztatón, amit a Pfizer/BioNTech magyarországi képviseletének ügyvezető igazgatójával, dr. Vereckei Péterrel együtt tartott.

Dr. Vereckei Péter és Szijjártó PéterFotó: Facebook/foto: Borsos Matyas

Szijjártó elmondta, hogy „a Pfizerrel kötött szerződésünk összesen 10,8 millió oltóanyagról szól”, ebből 2,8 millió már megérkezett. Azt, hogy a második negyedév során további 4,6 millió vakcina érkezik, már Vereckei mondta, hozzátéve, hogy ebből májusban közel 1,3 millió, júniusban pedig további 2,2 millió adag érkezik.

„Ma az országban – pillanatnyilag legalábbis – a legtöbb oltóanyag éppen a Pfizertől érkezett. Ezeknek a szállításoknak, valamint annak köszönhetően, hogy mi soha nem tekintettünk ideológiai kérdésként a vakcinára, és a szélrózsa keleti és nyugati irányából is vásároltunk, elmondhatjuk, hogy Magyarországon fordul át először az oltóanyagok piaca keresleti piacból kínálati piacba, vagyis mi érjük el Európában először azt az állapotot, hogy van elég oltóanyag minden olyan ember beoltására, aki kéri az oltást. Ha a Pfizer nem szállított volna 2,8 millió vakcinát, biztosan nem lennénk ennél a helyzetnél”

– mondta Szijjártó Péter egy héttel azután, hogy a magyar kormány egy összesítő táblázattal próbálta bizonyítani, hogy a keleti vakcinák jobbak a Pfizernél. A táblázatról lényeges információkat hagytak le, erre jutott Karikó Katalin, a Pfizer-vakcina kifejlesztésében kulcsszerepet játszó biokémikus, illetve Kemenesi Gábor virológus is, aki azt írta, a kormány táblázata szakmai szemmel nem értelmezhető.