Koronavírus-számok Magyarországon 05.15.
Elhunytak + 73 Σ 29 114
Kórházban - 159 Σ 2 453
Fertőzöttek + 1 039 Σ 797 429
Tesztek + 15 500 Σ 5 622 836
Egyszer oltottak + 71 081 Σ 4 554 679

WHO: Nincs elég bizonyíték, hogy 60 év fölött is hatásos a kínai vakcina

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Közzétette a Sinopharm oltásról adott értékelését az Egészségügyi Világszervezet, kielemezve a már korábban publikált adatokat. Ezek alapján a WHO azt írja, hogy 60 év alatti, egészséges embereknél a vakcina hatásosan előzi meg a koronavírus-fertőzést, az adatok alapján viszont nem lehet meggyőzően kijelenteni, hogy 60 év felettieknél is hatásos az oltás. Magyarországon viszont elsősorban pont a 60 év felettieket oltották ezzel a szerrel, az eddig beadott Sinopharm vakcinák 93 százalékát ez a korosztály kapta. 

A szervezet nem azt állítja, hogy az oltás 60 év fölött hatástalan vagy káros lenne, csak hogy nincs elég adat, elég bizonyíték arról, hogy biztosan hatásos. 

Egész pontosan úgy fogalmaz a szervezet, hogy "alacsony mértékben bizonyosak" abban, hogy 60 év fölött hatásos a vakcina. Abban pedig „nagyon alacsony mértékben bizonyosak"  hogy a BBIBP-CorV vakcina (a Sinopharm hivatalos neve)  hatásos  Covid–19 megelőzésében a krónikus betegeknél. Emellett arról sincs a WHO szerint elég adat, hogy a Covid-19 súlyos formája ellen hogy véd az oltás, mennyi ideig véd, és szükséges-e emlékeztető oltást adni, véd-e a vírus variánsaitól és kismamáknak beadható-e biztonságosan. (Telex.hu)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.