Japánban meghosszabbíthatják a veszélyhelyzetet, bajban lehet az olimpia

járvány
2021 május 05., 04:33

A Reuters beszámolója szerint a japán kormány arra készül, hogy meghosszabbítja a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet Tokió és a többi nagyváros körüli régiókban is. Ez a lépés a hírügynökség szerint erősen megkérdőjelezné, hogy meg tudják-e rendezni a tavalyról az idei nyárra halasztott olimpiát.

A japán sajtó értesülései szerint a kormány illetékesei hajlanak arra, hogy négy prefektúrában is fennmaradjon a veszélyhelyzet, mely jelenleg május 11-éig van kihirdetve. A veszélyhelyzet kiterjesztése ugyanakkor nagyon nehéz helyzetbe hozná az elvben július 23-án induló olimpia szervezőit.

Kísérleti jelleggel megrendezett félmaraton
photo_camera Kísérleti jelleggel megrendezett félmaraton Fotó: ISSEI KATO/AFP

Arról, hogy mennyivel hosszabbíthatnák meg a veszélyhelyzetet, nem közöltek részleteket, de Oszaka prefektúra kormányzója szerint 3-4 hétre is szükség lehet a járvány jelenlegi állapota miatt.

A veszélyhelyzet idején a nagyvárosokban az alkoholt is árusító éttermeknek és bároknak zárva kell tartaniuk, ahogy a moziknak és a bevásárlóközpontoknak is, és sporteseményeket se lehet nézőként látogatni. Az már korábban eldőlt, hogy külföldi szurkolók nem lehetnek majd jelen az idei olimpián.