Palesztin nagykövetség: A kormány vizsgálja felül az álláspontját és ítélje el a valódi agresszort

külföld
2021 május 14., 18:56

„[F]elszólítjuk Magyarország kormányát, hogy vizsgálja felül álláspontját, és a leghatározottabban ítélje el a valódi agresszort, a megszálló és erőszakos hatalmat, aki a jelenlegi erőszakos fordulatot kiváltotta, fokozva a feszültséget, destabilizálva az egyébként is ingatag helyzetet, és hatalmas emberi szenvedést okozva”

– írja közleményében a Palesztin Állam magyarországi Nagykövetsége. A nagykövetség a magyar külügyminiszter szerdai kijelentéseire reagált. Szijjártó a Facebookon azt írta, hogy Magyarország teljes szolidaritását fejezi ki Izraellel, elismeri az önvédelemhez való jogát, és „a leghatározottabban elítéli egyes palesztin terrorszervezetek Gázából elkövetett legújabb rakétatámadásait izraeli városok ellen”.

A Palesztin Állam magyarországi Nagykövetségének közleménye szerint „május 1-jén az izraeli megszálló erők békés keresztény imádkozókra támadtak, és megfosztották őket alapjoguktól, hogy a jeruzsálemi Szent Sír templomban megünnepeljék a Szent Tűz szertartását. Sejk Jarrah-ban egy hete a megszállók megpróbálták arra kényszeríteni a palesztin családokat, hogy hagyják el otthonaikat, majd néhány nappal ezelőtt az izraeli megszálló erők kegyetlenül megtámadták a fegyvertelen imádkozókat az Al-Aksza mecsetnél, és több száz embert letartóztattak és megsebesítettek.”

Azt írják, hogy az ostrom alatt álló Gázai övezetben hétfő óta legalább 119 palesztin, köztük 31 gyermek és 11 nő halt meg.

„A legmélységesebben el kellett volna ítélni ezeket a cselekményeket és az erő túlzott alkalmazását. Felidézve az uszítást, provokációt, üldözést, zsarnokságot, földrablást, otthonok lebontását, telepek építését és bővítését, kínzást, törvénytelen kivégzéseket és merényleteket, sokkal hosszabb a maximálisan elítélendő dolgok listája. Ez a példátlan agresszió nem sorolható az „önvédelemhez való jog” kategóriájába.”

A nagykövetség szerint a magyar kormány álláspontjából hiányzik a kiegyensúlyozottság és aggasztó üzenetet közvetít Palesztina felé. Azt írják, Szijjártó közleménye „szemet huny a megcáfolhatatlan tények felett, nem beszélve nemzeteink közötti történelmi barátság értékének és fontosságának alábecsüléséről”, ezért felszólítják a kormányt, hogy tegyen kiegyensúlyozott állásfoglalást.