Ausztria nem fogadja el a keleti vakcinákat

koronavírus
2021 május 16., 15:59

Csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinával oltottak kaphatják meg az osztrák Zöld Kártyát, amivel lehet majd látogatni az éttermeket, szálláshelyeket, strandokat és sok más közösségi teret Ausztriában.

A Zöld Kártyával azt lehet igazolni, hogy valaki "alacsony járványügyi kockázatot jelent", és háromféle módon lehet megkapni:

  • aki átesett a betegségen, hat hónapnál nem régebbi orvosi igazolással vagy három hónapnál nem régebbi antitest-teszttel bizonyíthatja gyógyultságát,
  • 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt, vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigén-teszt felmutatásával,
  • aki az EMA által engedélyezett valamelyik oltást kapta, az az első dózis felvétele után 22 nappal kaphatja meg a kártyát, ami 9 hónapig érvényes.

Az EMA a Pfizer/BioNTech, az AstraZeneca, a Moderna, és a Johnson&Johnson vakcináját fogadta el eddig. A Szputnyik V-t jelenleg is vizsgálják.

A keleti vakcinák el nem fogadása nem csak az Ausztriába utazó magyaroknak, hanem osztrák állampolgároknak is gondot jelent: Szerbiában külföldieket is oltanak, és vannak köztük osztrákok, akik itt Sinopharmot vagy Szputnyikot kaptak. Ausztria Egészségügyi Minisztériuma nem tanácsolja, hogy ezek az emberek újra beoltassák magukat valamelyik EMA-engedélyezett vakcinával, mert nincs elég tudományos adat az újraoltás egészségügyi hatásairól, így egyelőre ők is teszttel kell hogy igazolják magukat. (sozialministerium.at, Kleine Zeitung)