Húsz cég bocsátja ki a világ műanyaghulladékának több mint a felét

környezetvédelem
2021 május 18., 07:51

Az ExxonMobile-tól származik a legtöbb egyszer használatos műanyaghulladék. Az amerikai olajvállalat egyedül 5,9 millió tonnás műanyaghulladék-halommal járul hozzá a környezetszennyezéshez. A dobogón ott van még a Dow nevű amerikai cég 5,5 millió tonnával és a kínai Sinopec olajcég 5,3 millió tonnával.

Az adatokat a Wood Mackenzie energiaipari kutatócég, a London School of Economics és a Stockholm Environment Institute összesítette tanulmányukban, a Világ Műanyaghulladék Gyártóinak indexében - írja a Guardian.

Hulladékhalom, amit partra vetett a víz Panamánál.
photo_camera Hulladékhalom, amit partra vetett a víz Panamánál. Fotó: LUIS ACOSTA/AFP

Tizenegy vállalatnak Ázsiában van a központja, négynek Európában, három Észak-Amerikában, egy-egy pedig Latin-Amerikában és a Közel-Keleten található.

Ők adják együtt a világban megtalálható műanyaghulladékok 55 százalékát. Az index azt is vizsgálta, hogy ezeknek a cégeknek a működése olyan vezető bankok forrásaiból lehetséges, mint a Barclays, a HSBC, a Bank of America, a Citigroup és a JPMorgan Chase.

Az egyszer használatos műanyagok jelentős részben fosszilis alapanyagokból készülnek, ezzel nagyban hozzájárulnak a klímaválsághoz. Ráadásul ezeket a legnehezebb újrahasznosítani. Ez az adatokon is látszik, hiszen a tanulmány szerint mindössze 10-15 százalékukat tudják újra felhasználni alapanyagként.