A hosszabb kutyaélet titkát kutatják a Szilícium-völgyben

ÁLLAT
2021 május 27., 15:25

Az amerikai techipar egyik felkapott területe lett az emberi öregedés lelassítása, rengeteg tőke áramlik a különféle fejlesztésekbe, melyek a legkülönfélébb módokon igyekeznek meghosszabbítani az emberi életet. Ugyanakkor hiába a lelkesedés, ez még mindig egy elég vitatott területnek számít, sokszor nehéz kísérletekhez alanyokat találni, illetve meggyőzni a befektetőket és a közvéleményt a sikerekről.

Egészséges kutyák Budapesten, saját felvétel
photo_camera Kutyák dolgok közben, saját felvétel

A Bloomberg cikke szerint ezeket a problémákat hidalná át a Cellular Longevity nevű startup tulajdonosa, Celina Halioua, aki a kutyák életciklusának meghosszabbítására törekszik. A vállalata emellett azt is szeretné elérni, ha a kutyák a kései éveik során is aktívak maradnának. Halioua abban bízik, hogy mivel kutyák számára fejlesztenek termékeket, mind a vásárlók, mind a hatóságok megengedőbbek lesznek a cégével szemben, mintha ugyanezt kínálnák emberek számára.

Halioua szerint a kutyák tökéletes alanyt jelentenek, hiszen az emberek mellett alakultak ki, és közös környezeten is osztozunk. Ráadásul ahogy idősödnek, náluk is megjelennek a korral járó betegségek, mint az embernél. Loyal névre keresztelt kutyamárkája mögé már 11 millió dollárt tudott behúzni, és a terve szerint 2022 elején elkezdenék a kísérleteket két nem megnevezett öregedést lassító területen.

A Bloomberg cikke szerint a legfőbb gátja az öregedést lassító gyógyszerek és terápiák kifejlesztésének, hogy az emberek túl sokáig élnek (!), és a gyógyszergyártók nem szívesen fektetnek olyan kutatásokba, melyek eredményét csak évtizedek után lehetne mérni. Emellett a gyógyszerészeti hatóságok is jobban kedvelik az olyan eszközöket, melyek egy-egy betegséget vagy tünetet kezelnek, és nem egy olyan általános problémára vonatkoznak, mint az öregedés. Emiatt számos ígéretes öregedéslassító hatóanyag sosem jut el az embereken végzett klinikai teszt fázisáig.

A cikk szerint egyáltalán nem új ötlet, hogy ezeket a lehetőségeket kutyákon teszteljék: az Egyesült Államokban az elmúlt években közel 30 ezer kutyatulajdonos regisztrálta kutyáját a Dog Aging Project nevű tudományos kezdeményezésbe, melyben azt vizsgálják, hogy a kutyák öregedését mennyire befolyásolják a genetikai, illetve a környezeti tényezők. Emellett mintegy 200 középkorú kutya szirolimuszt tartalmazó készítményt kap, amit az embereknél a szervátültetések után az új szerv kilökése ellen, illetve egyes rákfajták megjelenésekor alkalmaznak. A lapnak nyilatkozott a washingtoni egyetem kutatója, Matt Kaeberlein, aki egyben a Loyal projekt társigazgatója. Szerinte ez a szer gyakorlatilag minden általuk vizsgált szövetben lassítja, illetve visszafordítja az öregedést.

Hatékonysága ellenére a szirolimuszt tartalmazó gyógyszereknek rossz a híre az orvosok körében, ugyanis a szervátültetésen átesett pácienseknél számos mellékhatást okozhat. De Kaeberlein szerint ez azért van, mert a műtéten átesett betegeknek jóval nagyobb dózisra van szükségük, ugyanakkor mivel a kutyák jóval kisebb mennyiségben fognak kapni a hatóanyagból, arra számít, hogy kevesebb mellékhatással találkoznak majd.

Kutatások során már az is kiderült, hogy különféle terápiás módszerekkel, például a bevitt kalóriák korlátozásával akár két évvel is meg lehet hosszabbítani egy kutya életét, és késleltetni lehet a különféle időskori betegségek, például a rák- vagy a csontbetegségek kialakulását. A projektben részt vevő kutatók abban bíznak, hogy a többféle ismert terápiás módszer összekötésével, illetve a hatóanyagok alkalmazásával akár 50-60 százalékkal is tudják majd növelni a kutyák élethosszát.

A Bloomberg ír arról is, hogy a mindössze 26 éves Halioua a doktoriját csinálta éppen az Oxford Egyetemen, amikor úgy döntött, hogy otthagyja a génterápiás kutatásokat, és 2019-ben csatlakozott egy befektetési alaphoz San Franciscóban, ami az emberi élethossz hosszabbításával foglalkozik. Az itt eltöltött évek után állt elő saját startup-ötletével, ami a kutyák felől kerülné meg a cikk elején már említett problémákat. Abban bíznak, hogy már 2024-re megkaphatják a szükséges engedélyeket a kutyaterápiák elkezdésére. Ehhez már most keresik a gazdákat, akik szívesen beneveznék kutyájukat a programba.

Halioua maga nem szívesen mond konkrétumokat azzal kapcsolatban, hogy szerinte mennyivel fognak tovább élni a programban részt vevő kutyák, és egyelőre a program árát sem árulta el, csupán annyit közölt, hogy megfizethető, de nem nagyon olcsó szolgáltatásban gondolkodnak, ami majd az idő előrehaladtával olcsóbbá válhat. Beszélt a lapnak arról is, hogy a cél továbbra is az, hogy egyszer majd emberek számára is kínáljanak termékeket, de ehhez szemléletváltásra lesz szükség. És ugyan több száz egér életét hosszabbították már meg laboratóriumokban, ez senkit nem érdekelt, hiszen egerekről van szó. Most viszont, amikor olyan állatokkal fognak dolgozni, amik érdeklik az embereket, arra számít, hogy sokak hozzáállása megváltozhat majd.