Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint az izraeli hadsereg háborús bűncselekményeket követhetett el Gázában

külföld
2021 május 27., 14:48

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa csütörtökön úgy döntött, hogy nemzetközi vizsgálatot indít a megszállt palesztin területeken és Izraelben április óta elkövetett emberi jogi bűncselekmények ügyében.

Az erről szóló határozatot 24 támogató, 9 ellenző és 14 tartózkodó szavazat mellett fogadták el a tanács rendkívüli ülésén, amelyet Pakisztán és a Palesztin Hatóság kérésére hívtak össze.

A nap során korábban Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa arról beszélt, hogy az izraeli hadsereg háborús bűncselekményeket követhetett el a Gázai övezet elleni legutóbbi támadásaival, amelyek miatt legalább 242 ember vesztette életét, és mintegy 74 ezren kényszerültek elmenekülni otthonaikból .

Bachelet az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának az izraeli-palesztin konfliktus miatt összehívott rendkívüli ülésén szólalt fel. Szerinte ezek a támadások "kétségeket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy Izrael betartja-e a megkülönböztetés és arányosság elvét a nemzetközi humanitárius jog értelmében". Ha bebizonyosodik, hogy ezeket a támadásokat válogatás nélkül és aránytalanul hajtották végre, akkor azok "háborús bűncselekményeknek minősülhetnek" - mondta.

A Gázai övezetet uraló Hamász palesztin radikális iszlamista mozgalom által kezdett támadásokra - amelyek miatt legalább 10 ember vesztette életét Izraelben - válaszul végrehajtott izraeli támadások nagymértékű pusztítást vittek véghez a polgári létesítmények, köztük lakhelyek, orvosi központok, humanitárius szervezetek és médiumok irodái körében - hangsúlyozta Bachelet. "Bár Izrael arra hivatkozik, hogy ezeknek az épületeknek a nagy részében fegyveres csoportok tartózkodtak, vagy katonai célokra használták őket, nem kaptunk még bizonyítékokat erre vonatkozóan" - mondta.

Az ENSZ-főbiztos bírálta a Hamász által alkalmazott taktikákat is, köztük azt, hogy sűrűn lakott polgári területeken helyeztek el katonai eszközöket, és rakétákat lőttek ki belőlük. "Ezeket a rakétákat anélkül lőtték ki, hogy különbséget tettek volna katonai és civil objektumok között, ami a nemzetközi humanitárius jog egyértelmű megsértésének minősül" - jelentette ki. "Mindazonáltal az egyik fél tettei nem mentik fel a másikat a nemzetközi jogi kötelezettségei alól" - tette hozzá.

Bachelet összevetette az izraeli és palesztin civilek helyzetét, jelezve, hogy miközben az előbbiek rendelkeznek a "Vaskupola védelmi rendszerrel és professzionális katonai erőkkel az önvédelemhez, a palesztinok nem rendelkeznek védelemmel a világ egyik legsűrűbben lakott térsége elleni légicsapásokkal szemben". A 14 éve érvényben lévő szárazföldi, légi és tengeri blokád miatt pedig nincs hová menekülniük - tette hozzá.
Az ENSZ-főbiztos üdvözölte a május 21-i tűzszünetet, mindazonáltal felhívta a figyelmet, hogy amíg nem kezelik a konfliktus gyökeréből eredő problémákat, "csak idő kérdése az újabb erőszakhullám".

Meirav Eilon Sahar, Izrael állandó genfi ENSZ-képviselője az ülésen felszólalva úgy fogalmazott: a Hamász minden egyes rakétája "háborús bűncselekménynek" minősül.

Rijád al-Máliki palesztin külügyminiszter pedig arra kérte a tanácsot, hogy vizsgálják ki "az illegális izraeli megszállást a palesztin területen, azt a 'gyarmati rendszert'", amely szerinte a térségbeli erőszak forrása.

Az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) határozattervezetet nyújtott be, amelynek elfogadása esetén állandó bizottságot állítanának fel a jogsértések jelentésére Izraelben, a Gázai övezetben és Ciszjordániában. Izrael azzal vádolja az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát, hogy elfogult vele szemben, és rendszeresen visszautasítja az együttműködést nyomozóival. (MTI, Reuters)