Korrupcióval és gyilkossággal vádolja a török kormánypárt tagjait egy maffiafőnök

külföld
2021 május 27., 16:32

Az ankarai főügyészség körözést adott ki Sedat Peker török maffiafőnök ellen, aki komoly vádakkal illette Recep Tayyip Erdogan államfő környezetét - közölte csütörtökön az Anadolu állami hírügynökség.

Az Anadolu úgy tudja, hogy a letartóztatási parancsot még szerdán adták ki Pekerrel szemben, aki ellen már 2019 óta nyomozás folyik bűnszervezet vezetésének gyanújával. A török hatóságok áprilisban razziáztak Peker bandájánál, aminek során házkutatást is tartottak a maffiavezér isztambuli otthonában.

Peker, aki jelenleg feltehetően Dubajban tartózkodik, az utóbbi hetekben több felvételt is közzétett a YouTube-on, amelyekben politikailag kényes vádakat fogalmazott meg a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) egyes tagjaival szemben. Azt állítja, hogy a politikusok drogkereskedelemben, korrupcióban és eddig megoldatlan gyilkossági ügyekben érintettek. A többi között bűnszervezet alapítása miatt büntetett előéletű Peker ugyanakkor nem szolgált eddig bizonyítékokkal.

A maffiafőnök a többi között Süleyman Soylu belügyminisztert és Binali Yildirim volt kormányfő fiát gyanúsította meg. Az érintettek tagadták az ellenük felhozott vádakat.

Erdogan sokáig nem nyilatkozott a Peker-ügyben, bár a botrány egyre terebélyesedett Törökországban. Szerdán az államfő végül kiállt Soylu és Yildirim mellett, kijelentve, hogy a maffiafőnök több millió alkalommal lehívott videói Törökország elleni támadásnak minősülnek.

Peker egykor Erdogant támogatta a újraválasztási kampányában. Az államfő ellen a maffiafőnök eddig nem fogalmazott meg vádakat. Sokan úgy tartják, hogy a Peker által közzétett videók hátterében belpolitikai hatalmi harcok állhatnak. (MTI)