Koronavírus-számok Magyarországon 07.28.
Elhunytak + 4 Σ 30 025
Kórházban - 3 Σ 70
Fertőzöttek + 74 Σ 809 362
Tesztek + 8 338 Σ 6 316 629
Oltottak + 4 754 Σ 5 605 713
A legújabb trendek

Merkel 12 éves kortól oltaná a német fiatalokat

május 27., csütörtök 18:50

A német egészségügyi minisztérium által bemutatott tervek alapján kaphatnának koronavírus elleni védőoltást a 12 éves, illetve annál idősebb fiatalok, írja a Deutsche Welle.

Fotó: FRANK HOERMANN/SVEN SIMON/dpa Picture-Alliance via AFP

Miután a német felnőtt lakosság több mint 40 százaléka megkapta már legalább az első oltását, a hatóságok elkezdtek foglalkozni azzal a kérdéssel, hogy hogyan történjen a gyerekek beoltása. Angela Merkel kancellár csütörtökön találkozott a 16 tartomány vezetőivel, és abban állapodtak meg, hogy a végső döntést csak akkor hozzák meg, ha az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyja a BioNTech-Pfizer vakcina használatát a 12-15 éves korosztály esetében. A döntés várhatóan hamarosan megszületik, és a szakértők arra számítanak, hogy az EMA zöld utat ad majd a vakcinának.

Ha az EMA valóban engedélyezi a korosztályi használatot, akkor a fiatalok oltása akár már június 7-én megkezdődhet.

Németországban is folyamatosan javulnak a járványadatok, a fokozatos újranyitás is megindult, például megnyithattak már az éttermek teraszai, de a diákok döntő többsége még mindig online oktatásban vesz rész, és emiatt egyre több kritika éri a kormányt. A cél a fiatalok oltásával az is lehet, hogy szeptembertől ne lehessen akadálya a hagyományos oktatásba való visszatérésnek.