Tízszer annyian kértek Pfizert, mint kínai vakcinát a múlt héten

járvány
2021 május 27., 13:37

Frissítette az oltottsági adatokat az európai járványügyi központ. Innen - és nem a magyar kormányzati oldalról - lehet megtudni, hogy milyen típusú oltást választottak a múlt héten a magyarok.

Az ECDC adatai szerint 361 391 első oltást kaptak itthon a 18 év felettiek. A vakcinák száma és aránya így oszlott meg:

  • Pfizer-Biontech: 256 900 darab (71 százalék)
  • Moderna: 30 566 (8,46 százalék), nem volt választható oltópontokon, háziorvosok oltottak vele
  • Janssen: 28 345 (7,84 százalék), nem volt választható oltópontokon, főleg oltóbuszokról oltanak az egydózisos vakcinával, és háziorvosoknál is volt
  • Sinopharm: 23 678 darab (6,55 százalék)
  • Szputnyik: 19 554 darab (5,41 százalék)
  • AstraZeneca: 2 348 darab (0,65 százalék). Ebből lényegében már a második körre tartogatnak, 22 328-an kapták meg a második dózist.

Az ECDC és a naponta jelentett hivatalos adatok között van eltérés, ennek oka, hogy az európai központ a 18 év felettiek oltásáról számol be, de itthon már a 16-17 éveseket is oltják. Vagyis a fenti adatoknál többen kaptak múlt héten oltást Magyarországon, a magyar és a nemzetközi adatbázisban szereplő számok között a múlt héten 22 455 volt a különbség.

Ha nem csak a múlt hetet nézzük, hanem az eddigi beadott összes első és második oltást, akkor is a Pfizer-Biontechből adták be Magyarországon a legtöbbet. A Szputnyik a második, a Sinopharm a harmadik.

Az AstraZenecánál március óta elvileg három hónap a különbség az első és a második oltások között, vagyis most kell majd nagy számban beadni ebből a vakcinából az ismétlést (igaz, előrébb lehet már hozni a ráoltást).

link Forrás

Az is látszik, hogy a kínaiból alaposan túlrendelte magát a kormány. A leszállított és felhasznált oltóanyagok a múlt hétig:

  • 3 566 535 Pfizer-Biontech érkezett, 94 százalékot használtak fel. Ebből még majdnem 7 millió adag jön.
  • 561 600 Modernából 87 százalék került már vállba 1,2 millió jön még.
  • Szputnyikból 2 millió adag jött. 82 százalékot használtak fel. A maradék jó része második körre kell. Ebből nem jön már több, jó eséllyel nem marad belőle sok.
  • Az AstraZenecából 1 233 100 jött eddig, 64 százalékot használtak fel. Itt ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a második körös oltások még csak most kezdődnek. Ebből a típusból még nagyon soknak, 5,3 milliónak kellene jönnie, de elég ellenmondásosan kommunikál a kormány, hogy jön-e még vagy sem. A második körösre mindenesetre lesz elég, sőt már osztogatunk is belőle.
  • Az egydózisos Janssenből 121 200 jött eddig, 36 százalékot oltottak el belőle. Ebből is óriási lekötött mennyiség van még, 4,2 millió adag.
  • A kínai Sinopharmból 4,5 millió jött meg május 20-áig. Ebből 35 százalékot használtak fel múlt hétig első és második körös oltásra. Az arány azóta tovább romlott, mert a múlt héten jött még félmillió adag, és a kínai védelmi minisztérium váratlan ajándékaként további 200 ezer adag. Az 5,2 millió adag kínai vakcina jelentős része biztosan nem fog elfogyni, akkor sem, ha kell belőle harmadik kör.

A vakcinabeszerzés állása és a még lekötött darabok a legfrissebb adatok szerint.

Az ECDC adatai szerint messze Magyarországon volt a legmagasabb lakosságarányosan a beérkező vakcinák száma, 100 emberre már 149 adag vakcina jutott. Ehhez jött azóta a plusz 700 ezer kínai vakcina, és még 340 ezer Pfizer. És van még bőven lekötött tétel.

link Forrás

A vakcinabőség beköszöntével ugyanakkor jelentősen belassult az oltási program itthon. Az oltópontokra ezen a héten is kikerül majd 175 ezer adag Pfizer, de lehet, hogy az már nem fog teljesen elfogyni. A 6 millió beoltottat már nagyon nehéz lesz elérni.

link Forrás

A G7 vette észre, hogy az ECDC adatai szerint csökkent a Magyarországra érkezett vakcinamennyiség. Pfizerből 22 230-cal, Modernából 4 000-rel kevesebb van. Alighanem elkezdtük teljesíteni azt az áprilisi ígéretünket, hogy megsegítjük az időközben egyébként már jobb járványügyi adatokkal rendelkező cseheket 40 ezer vakcinával. Erről mi is, a G7 is kérdezte a külügyet, de nem kaptunk választ. A prágai magyar nagykövet azt ígérte a cseh sajtónak, hogy május végéig befut a szállítmány.

Nincs adat az ECDC-ben arról, hogy a hozzánk hasonlóan jó beoltottságú Máltán mennyi vakcina van. Így Ciprus a második lakosságarányosan a 100 főre jutó vakcinaszámban (81, szemben a mi 149-ünkkel). Ezt nagyon jó arányban (86 százalék) használták fel. Egyelőre a felnőtt lakosság 47 százalékát oltották be.

Nálunk a helyzet az, hogy 13 milliónál is több adag vakcina érkezett eddig, ebből 8,3 milliót használtak fel első és második oltásra.

link Forrás

Korcsoportonkénti oltásban így állunk:

link Forrás