Johnson aggályait fejezte ki Orbánnak a magyar sajtószabadsággal és az LMBTQ-jogokkal kapcsolatban

POLITIKA
2021 május 28., 15:32

Magyarország és Nagy-Britannia kapcsolatai abban az időben fejlődtek ki, amikor mindkét ország az Európai Unió tagja volt, ez az időszak azonban elmúlt, a Brexit lezajlott, és a feladat most a Brexit utáni időszak együttműködési formáinak kialakítása - mondta pénteken Londonban Orbán Viktor, miután kétoldalú megbeszélést folytatott Boris Johnson brit kormányfővel a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban.

A találkozó után a magyar miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva elmondta: a Johnsonnal folytatott tárgyaláson mindenekelőtt a magyar-brit kétoldalú együttműködés további menetéről volt szó, de megvitatták a közép-európai, mindenekelőtt a visegrádi országok és Nagy-Britannia további együttműködésének lehetőségeit is.

Orbán Viktor szerint a kétoldalú kapcsolatok két különösen ígéretes területeként került szóba a megbeszélésen az energiaipar és a védelmi ipar. Felidézte, hogy a holland-angol Shell volt az első nem orosz energiaipari cég, amellyel Magyarország hosszú távú gázvásárlási megállapodást kötött.

A brit miniszterelnöki hivatal közleménye szerint a találkozón Johnson és Orbán a védelmi együttműködés mellett a klímaváltozás által támasztott kihívásokról is beszélgettek, és Johnson aggályait fejezte ki az emberi jogok magyarországi helyzetével kapcsolatban, különös tekintettel az LMBTQ-jogokra, a sajtószabadságra és a nemek közti egyenlőségre. Ezen kívül arra bátorította Orbánt, hogy a magyar kormány használja befolyását a demokrácia eszméjének népszerűsítésére a Kínával, Oroszországgal és Fehéroroszországgal fenntartott kapcsolataiban.

A brit ellenzék bírálta Johnsont, amiért találkozik Orbánnal, szerintük ugyanis a magyar miniszterelnök menekültekkel, migrációval, az iszlámmal vagy a melegekkel kapcsolatos kijelentései és politikája nem elfogadható. Johnson ezekre a kritikákra válaszul már a találkozó előtt bizonygatta, hogy a találkozón fel fogja hozni ezeket az emberi jogi kérdéseket, a találkozó lemondása azonban nem opció, arra ugyanis Nagy-Britannia Brexit utáni fejlődéséhez szükség van. (MTI, BBC)