Orbán szerint félreértésben vannak, akik nem oltatják be magukat

POLITIKA
2021 május 28., 06:33

„A harmadik hullámot leszorítottuk a földre, a földharcban vagyunk, és a vírus van alul” - mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban. Ezzel szinte szó szerint megismételte januári mondatait, miszerint „a második hullámot kivédtük, már a földre vittük, már csak le kell szorítani, hogy ne indulhasson el egy harmadik hullám”. A harmadik hullám végül sosem látott pusztítást hozott, de most sokkal jobb a járványhelyzet, mint az év elején volt.

Megkérdezték tőle, van-e ötlete, hogyan lehetne növelni az oltási kedvet. Azt mondta, ez nem kedv kérdése, „akik nem oltják be magukat, azok se jókedvükből hárítják el az oltást, hanem valami más van a fejükben”. Szerinte sokan abba a tévhitbe ringatják magukat, hogy ha elérjük a nyájimmunitást, az majd megvédi őket, de ez nem igaz: a vírus itt marad velünk, és mindenkit utolér, aki nem védett. Ettől függetlenül nem akar vakcinalottókkal és hasonlókkal motiválni, mert mindenki meg tudja hozni a döntést.

Orbán szerint rémhír, hogy kínai oltással nem lehet majd utazni, de csak akkor fogják ezt hivatalossá tenni az Unióban, ha más országokban is nagyobb lesz az átoltottsági arány.

A gazdaság újraindításáról azt mondta: a járvány megviselte azokat, akik bérből és fizetésből élnek, ő pedig saját magát is közéjük sorolja.

photo_camera Fotó: ABIR SULTAN/AFP

Rezsiharc

A brüsszeli klímaügyi egyeztetésekről azt mondta, megint „rezsiharcot” kell vívni, hogy ne a lakásfűtés, a benzinfogyasztás vagy az autóhasználat után kelljen megfizetni a klímarombolás költségét, hanem a nagy cégek viseljék a terheket. Szerinte Hollandiában vagy Németországban természetesnek tűnik az előbbi megoldás, mert „ott a jólét hagy mozgásteret”.

„De ez egy másik kávéház” - mondta Magyarországról és Közép-Európáról, aztán gyorsan hozzátette, „utol fogjuk érni a nyugatiakat”.

Szóba került a spanyol szélsőjobboldali párt, a Vox vezetőjével folytatott egyeztetése is. Elmondása szerint a klímavédelem mellett a bevándorlásról volt szó. Orbán feltörekvő, szövetséges pártként beszélt a Voxról, ami legutóbb negyedikként, 9,1 százalékos eredménnyel jutott be a spanyol törvényhozásba.

Ezután Boris Johnson brit miniszterelnökkel találkozik, hogy speciális együttműködési területeket találjanak, ami a Brexit után is összekapcsolhatja a két országot.

Bezárta a fiát biztonságos helyre

Nagy Katalin természetesen szóba hozta a 15 éves őszödi beszédet, amiről „megkérdezte”, elfelejtsük-e. Orbán egy vakuélményhez hasonlította a dolgot, amire bármikor képes visszaemlékezni, számára ilyen volt még, amikor Antall József halálakor megszakadt a tévéadás, vagy amikor újratemették Nagy Imrét.

A 2006-os tüntetések kezdetekor állítása szerint az volt az első dolga, hogy a serdülőkorban levő fiát bezárta biztonságos helyre, „mert már menni akart a barátaival”.

Orbán ezután hosszan magyarázta a Fidesz kampányüzenetét: Gyurcsány a főnök.