Észak-Korea szerint náluk nincs gyerekmunka, a fiatalok önként és boldogan mennek a bányába dolgozni

külföld
2021 május 29., 15:50
photo_camera Fotó: ERIC LAFFORGUE/Hans Lucas via AFP

Önkéntesként dolgoznak észak-koreai árvák az állami bányákban és gazdaságokban - jelentette ki kategorikusan az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA, miután újabb képek jelentek meg arról, hogy tinédzserkorú fiatalok és gyerekek dolgoznak a kommunista állam által működtetett bányákban és farmokon.

A kormány tagadja, amit nemzetközi jogvédő szervezetek évek óta kifogásolnak, hogy munkára fogja a gyerekeket, a közlemény szerint a fiatalok „bölcsességüket és bátorságukat önként bizonyítva” vállalják a munkát.

A KCNA közlése szerint mintegy 700 árva fiatal önkénteskedik jelenleg különböző észak-koreai gyárakban, telepeken, bányákban.

Az észak-koreai államot nem először éri az a vád, hogy rabszolgamunkát végeztet emberekkel vagy akár hadifoglyokkal - februárban a BBC adott hírt azokról a nyomozásokról, amelyek szerint a kommunista államban évek óta gyakorlat, hogy rabszolgamunkára fognak politikai foglyokat.

Az állami hírügynökség az elmúlt hetekben diadalittas hangvételű közleményekben adott hírt arról, hogy több tucat államilag gondozott gyerek vette fel a munkát a különböző szénbányákban, hogy így fejezzék ki hálájukat a róluk gondoskodó állampárt törődéséért.

Az biztos, hogy az észak-koreai államnak szüksége van az ilyen önfeláldozó gesztusokra, miután áprilisban már Kim Dzsongunn is elismerte (pedig igazán nem szokása), hogy nehéz idők várnak az országra a koronavírus árnyékában, miután 2020-ban le kellett zárniuk a kínai határt is, és ez roppant mód megviselte a gazdaságot.

Az Egyesült Államok kormányának emberi jogi jelentése szerint Észak-Koreában gyakorlata van a gyerekmunkának, és az sem ritka, hogy az állami iskolákból rendelnek ki gyerekeket közmunkára, például havat lapátolni. Észak-Korea mindeddig tagadta ezeket a vádakat. (BBC)