Kiengedték a börtönből a felvonóbaleset vádlottjait

külföld
2021 május 30., 13:54

Nem tudnak elmenekülni, sem kárt tenni a bizonyítékokban, ezért a bíróság kiengedte a börtönből az olaszországi felvonóbaleset három vádlottját.

A svájci határnál levő Mottarone-hegy és a Maggiore-tó között működő kabin vonókábele múlt vasárnap szakadt el, és mivel a vészfék ki volt iktatva, azonnal, nagy sebességgel elindult lefelé. Úgy 400 méterrel lejjebb aztán egy oszlopnak ütközött, lezuhant, majd további 80 métert gurult a tisztáson, maga alá gyűrve azokat az utasokat is, akik nem repültek ki addigra a kabinból. Tizennégyen meghaltak, egyedül egy ötéves kisfiú maradt életben, aki azóta jobban van.

Mint kiderült, a vészféket szándékosan iktatták ki a cég munkatársai, mert túl sokszor magától működésbe lépett. Hiába próbálták, nem tudták megjavítani, és sürgette őket a turisták visszatérése.

Május 23-án szabadult el egy kabinos sílift az olaszországi Stressa-Mottaronéban. A kabinban 15-en utaztak, egyedült a hatéves Eitan Biran élte túl a tragédiát.
photo_camera Fotó: Vigili del Fuoco/AFP

Három embert tartóztattak le: az üzemeltető cég tulajdonosát, Luigi Nerinit, valamint a felvonó működését irányító Enricho Perocchiót és Gabriele Tadinit. A tragédia napján utóbbi felelt a felvonó működéséért, és a Corriere della Sera szerint el is ismerte az ügyészeknek, hogy hibát követett el a vészfék megbuherálásával. Ügyvédje is azt nyilatkozta, hogy kész vállalni a felelősséget. Tadinit a két másik vádlottal ellentétben házi őrizetbe helyezték.

Kérdés, hogy Nerini és Perocchio mennyiben vonhatók felelősségre, egyáltalán tisztában voltak-e vele, hogy a vészfék nem működik. A bíróság szerint ezt egyelőre nem lehet minden kétséget kizáróan bizonyítani.

A nyomozás folytatódik, ami remélhetőleg arra is fényt derít majd, miért szakadt el a felvonó kábele. (Reuters)