Tömegesen hullanak a tengeri tehenek Floridában

ÁLLAT
2021 május 31., 12:26
  • 749 példány pusztult el az év első öt hónapja alatt, százzal több, mint tavaly egész évben.

A halálozásokért leginkább az újonnan fellépő hatalmas tengerifűhiány a felelős. A durván 200 kilométer hosszú, Indian River Lagoon nevű lagúnában, ahol a nagyjából 75000 egyedet számláló floridai populáció egyharmada megfordul évente, például 2009 óta kipusztult az összes tengerifű 58 százaléka.

photo_camera Fotó: EVA MARIE UZCATEGUI/AFP

A hínár eltűnését részben az úgynevezett “vörös dagály”, azaz a fitoplankton hirtelen, robbanásszerűen megnövekedő mennyisége okozza. A planktonvirágzás során a terület élővilágára veszélyt jelentő méreganyagok szabadulnak fel. A jelenséget a korábban a tengerbe engedett nitrogéntartalmú anyagok és szennyvíz okozzák.

Az víz minőségén szintén nem segít sokat, hogy az állatok egyik kedvenc élőhelyének közelében található elhagyatott építkezési terület víztározójából foszfor-, nitrogén-, uránium- és rádiumtartalmú szennyvízszivárgást észleltek, amit több mint egy hét alatt tudtak elhárítani.

Szintén aggasztó az a márciusban publikált tanulmány, ami arról szól, hogy elpusztult tengeri teheneket vizsgálva 55 százalékuk szervezetében találták rovarirtó szerek nyomait.

Az egyre nagyobb hajóforgalom is sok áldozatot szed a jellemzően sekély vízben lebegő vagy lassan úszkáló, hatalmas termetű, békés vízi emlősök között.

Bob Graham korábbi floridai kormányzó és tengeritehén-mentő aktivista szerint az igazi hibát a szövetségi állatvédelmi hatóság, a US Fish and Wildlife Service követte el 2019-ben, amikor a tengeri tehenek státuszát veszélyeztetettről az enyhébb fenyegetettre minősítette át.

(via Guardian)

A cikk társzerzője Ács Berta, az AKG 11. osztályos diákja, aki az iskolai témahetük részeként ezen a héten árnyékként követ engem munka közben. Ezt a témát Berta találta, és ő is írta meg a cikk felét, remekül.