95 milliós hasznot hajtott Szőke Gábor Miklós cége

MŰVÉSZET
2021 június 01., 11:04

A finoman szólva kormányközeli szobrász társtulajdonos a Dante Birodalom Kft.-ben, ami az Opten adatai szerint 2017 és 2019 között 110-180 millió forintos árbevétellel működött. A most benyújtott éves beszámoló szerint a cég tavaly már 285 milliós bevételt ért el, és 95 milliós profitot termelt. Ez jelentős változás a 2019-es 11 millióhoz képest - írja a 24.hu.

A 17. vizes világbajnokság köztéri szobrainak egyike, Szõke Gábor Miklós alkotása, a vízilabdát szimbolizáló polip a Margitszigeti Atlétikai Centrumban kialakított szurkolói zónában 2017. július 15-én.
photo_camera A 17. vizes világbajnokság köztéri szobrainak egyike, Szőke Gábor Miklós alkotása, a vízilabdát szimbolizáló polip a Margitszigeti Atlétikai Centrumban kialakított szurkolói zónában 2017. július 15-én. Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Osztalékot a cég nem fizet, az összes pénzt eredménytartalékba helyezik.

Szőke Gábor Miklós rendszeresen kap állami és kormányközeli megbízásokat, neki köszönhetjük a Magyar Nemzeti Bank új épületének plafonjára épített gigantikus felhő-oroszlán kompozíciót, de ő készíti a napról napra több közpénzt felemésztő vadászati világkiállítás kapuját is, ami „a nemzet egységét szimbolizálja”. A műhöz tíz tonna szarvasagancsot használnak fel.

Szőke Gábor Miklós egy tavalyi interjúban azt mondta, a műalkotásoknak van ára, amit nem kell szégyellni.