Görög betűkkel jelöli ezentúl a koronavírus variánsait a WHO

járvány
2021 június 01., 04:12

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, hogy új rendszert vezetnek be a koronavírus-variánsok elnevezésére, és ezentúl görög betűket fognak alkalmazni az egyes típusok jelölésére, írja a BBC.

A brit variánsnak nevezett mutáns lesz ezentúl az alfa, a dél-afrikai a béta, míg a jelenleg legtöbb problémát okozó indiai a delta. A WHO szerint ez egyszerűsíteni fogja a vírussal kapcsolatos egyeztetéseket és bejelentéseket, ráadásul segíthet megszüntetni egyes stigmákat, melyeket a közvélemény a földrajzi nevek miatt köt a variánsokhoz.

A járvány áldozataira emlékező fal Londonban
photo_camera A járvány áldozataira emlékező fal Londonban Fotó: TOLGA AKMEN/AFP

Legutóbb az indiai kormány tiltakozott, amiért a B.1.617.2 -es variánst indiainak nevezték el, és mindenhol így is hivatkoztak rá. Ez az elnevezés amúgy nem a WHO-tól származott, a világszervezet a hosszabb, kevésbé megjegyezhető számos verziót használta.

A WHO technikai vezetője, Maria Van Kerkhove szerint egyetlen országnak sem szabad stigmatizálódnia azért, mert felfedeztek és jelentettek egy variánst. Már a brit variánsnak nevezett mutáció esetében is sokat írtak arról, hogy az, hogy hol szűrnek ki először egy vírusvariánst, nem feltétlen függ össze azzal, hogy az hol alakult ki, hiszen sok múlik azon, hogy melyik országban mennyi olyan vizsgálatot végeznek, ami alkalmas lehet a mutációk azonosítására.

A WHO honlapján elérhető az összes görög betűvel megjelent variáns, a világszervezet két csoportra osztotta a mutációkat: vannak, melyeket figyelemre érdemesnek tartanak, azaz melyek alakulását követni kell, és vannak, melyek aggodalomra is okot adnak.

A görög betűk mellett a WHO továbbra is használni fogja az eddigi, részletesebb számos elnevezéseket. Ha több mint 24 variáns létezik majd, és elfogynak a görög ábécé betűi, akkor kigondolnak majd egy új elnevezési rendszert.