Még mindig nem sikerült megállapodni Szlovákiával az oltási igazolványok elismeréséről

járvány
2021 június 01., 18:46

Miközben Szlovákia már Csehországgal, Ausztriával és Lengyelországgal is megállapodott az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről, Magyarországgal egyelőre nem sikerült megegyezni. A szlovák külügyminisztérium a Paraméterrel erről annyit közölt, hogy „szakmai szinten” folynak az egyeztetések.

Ugyanakkor a felvidéki lap információi szerint a problémát az jelenti, hogy a magyar védettségi igazolványon nem szerepel az oltás típusa, és csak az első oltás dátuma van rajta feltüntetve.

A Konzuli Szolgálat tájékoztatója szerint Szlovákiába továbbra is 14 napos kötelező karantén és a karantén 8. napján fennálló tesztelési kötelezettség mellett lehet beutazni. Ráadásul a Szlovákiába történő belépésnél az üzleti célú út sem jelent kivételt a szlovák oldalon, üzleti célú beutazás karanténkötelezettség nélkül nem lehetséges.

Ugyanakkor bizonyos csoportok, mint például az ingázók, vagy a szomszédos államokban tanulóknál 7 napnál nem régebbi negatív antigén vagy RT-PCR tesztet kell bemutatni a határon.