Musk csak ügyvédi jóváhagyással posztolhatna a Tesláról Twitterre, de többször is megszegte ezt

külföld
2021 június 02., 09:28

Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) úgy találta, hogy Elon Musk kétszer is megsértette a megállapodást, amit a SEC és a Tesla vezetője kötött 2018-ban a Wall Street Journal információi szerint. A SEC és a Tesla akkor arról állapodott meg, hogy Musk csak ügyvédi jóváhagyással posztolhat Twitterre a vállalattal kapcsolatban.

photo_camera Fotó: CHRISTOPHE GATEAU/dpa Picture-Alliance via AFP

Ugyanakkor a WSJ által megismert dokumentumokból kiderül, hogy Musk nem hagyatta jóvá a jogi részleggel azt a 2020. márciusi posztot, melyben arról írt, hogy a Tesla részvényárfolyama szerinte túl magas. Szintén nem látták jogászok előzetesen azt a 2019. júliusi posztot, melyben Musk bejelentette, hogy a Solar Roofból, azaz a Tesla napelemes tetőrendszeréből heti ezret tudnak majd gyártani az év végére. A SEC mindkét poszt után levelet küldött a Teslának, de nem tettek további lépéseket.

Musk és a tőzsdefelügyelet viszonya 2018 augusztusában vált viharossá, amikor hírhedt posztjában Musk kiírta, fontolgatja, hogy 420 dolláros részvényáron ismét teljesen magántulajdonba kerüljön a cég, és ehhez megvan a forrás. Ebből persze semmi nem volt igaz, és a tőzsdefelügyelet fel is jelentette. A két fél viszonylag hamar megegyezett, Musk távozott a cég elnöki posztjáról, és beleegyezett abba is, hogy nyilvános, a céggel kapcsolatos megszólalásait előzetesen egyezteti a cég jogászaival.

A megegyezés 2019 elejéig tartott, amikor Musk egyeztetés nélkül posztolt arról, hogy a Tesla több autót fog abban az évben gyártani, mint amit hivatalosan közöltek. Újabb egyeztetés indult, és még konkrétabb szabályokat fektettek le azzal kapcsolatban, hogy Musk miről nem posztolhat ügyvédi ellenőrzés nélkül.

2019 augusztusában a SEC ismét úgy látta, hogy Musk megsértette a megállapodást a naptetős poszttal, de a Tesla álláspontja szerint Musk csak a törekvéseiket fogalmazta meg. Hasonlóan védekezett a cég 2020-ban is, amikor a túl magas részvényárfolyamokkal kapcsolatos posztról mondták azt, hogy az pusztán Musk magánvéleményét fejezte ki. (WSJ, Verge)