RTL: Olyanok is kaphattak védettségi igazolványt, akik nem voltak betegek és oltást sem kaptak

járvány
2021 június 03., 17:18

Egy kiskapu miatt úgy is meg lehet szerezni a védettségi igazolványt, hogy valaki se oltást nem kapott, se beteg nem volt - járt utána az RTL Klub Híradója. Védettségi igazolvány ugyanis nemcsak oltás és pozitív koronavírus-teszt után jár automatikusan, hanem akkor is, ha valaki ellenanyagteszt-eredménnyel bizonyítja, hogy a szervezetében megtalálható az ellenanyag, azaz korábban átesett koronavírus-fertőzésen. Az ilyen teszteket végző laborok azonban nem minden esetben kérnek fényképes igazolványt a tesztelt személytől, így elvben lehetséges, hogy valaki egy beoltott vagy a betegségen ténylegesen átesett személyt küldjön el maga helyett a tesztelésre.

Az RTL rejtett kamerás felvételein látszik, hogy az egyik tesztelőállomáson csak a tesztelt személy TAJ-számát kérték el néhány személyes adat mellett, fényképes igazolvány nem kellett. A tesztelőállomásokat egyébként nem is kötelezi jogszabály arra, hogy fényképes igazolványt kérjenek, tehát jogi szempontból ők nem követnek el mulasztást. Asbóth Márton, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakértője az RTL-nek elmondta, az követ el bűncselekményt – méghozzá közokirat-hamisítást –, aki mást küld maga helyett a tesztelőállomásra, majd az eredménnyel védettségi igazolványt csináltat. Aki ezzel játszik, 5 év börtönt kockáztat, de lebukni valószínűleg nem fog, ilyen ügyekben a rendőrség ugyanis csak bejelentés után járhat el. Viszont az, hogy magától kiderüljön a csalás egy adott esetben, és valaki bejelentést is tegyen, nem látszik különösebben valószínűnek.

Mári Róbert, az egyik nagy hazai egészségügyi szolgáltató vezetője szerint éppen ezért adminisztratív eszközökkel kellene bezárni ezt a kiskaput, például úgy, hogy minden szolgáltatót köteleznek a fényképes igazolványok ellenőrzésére. Az RTL Gulyás Gergely minisztert is kérdezte, mi a kormány álláspontja az ügyben, de a kérdésüket nem olvasták be az eheti kormányinfón.