Több brit városban is elkezdték betiltani a dohányzást a kocsmák teraszain

Egészségügy
2021 június 03., 09:51

Az Egyesült Királyság öt városában is betiltották a dohányzást a kávézók, éttermek és kocsmák azon teraszain, ahol az asztalokat a járdára tették ki. Ezzel gyakorlatilag azt készítik elő, hogy az ország a következő tíz évben eljusson oda, hogy teljesen füstmentes legyen.

photo_camera Egy kocsma terasza Manchesterben április 12-én Fotó: OLI SCARFF/AFP

2020 nyarán, a járvány után már tettek kísérletet arra, hogy módosítsák a jogszabályokat, és a járdákon ne lehessen dohányozni, ezt most azzal oldották meg, hogy a járdára kihelyezett teraszokon tiltották be a dohányzást öt városban: Northumberlandben, Durhamben, North Tyneside-ban, Newcastle-ben és Machesterben.

A Guardian cikke szerint Oxfordshire az egész országot megelőzve már 2025-re teljesen füstmentes lenne, ezért most azon dolgoznak, hogy a 18 év alattiak az eddiginél is nehezebben vásárolhassanak cigit, és azért kampányolnak, hogy az emberek ne csak a közterületeken, de lehetőleg otthon vagy az autójukban se gyújtsanak rá.

A brit kormány június 9-én mutatja be a legújabb, dohányzást szabályozó tervét, amitől sokan azt várják, hogy országszerte szigorúbban rendelkezik majd a dohányzást illetően. Chris Witty, brit országos tisztifőorvos szerint az országban az elmúlt évben több ember halt meg a dohányzás, mint a covid miatt, ötből közel egy ember tüdőrák miatt veszti életét. (Guardian)