Kétéves tiltást kapott Trump a Facebooktól

TECH
2021 június 04., 17:47

A Facebook 2023 elejéig felfüggesztette Donald Trump fiókját, mivel arra jutottak, hogy január 6-án a volt elnök provokált erőszakot a Capitoliumnál. A lejár a büntetés, szakértőkkel fogják értékelni, hogy Trump jelenléte a Facebookon még mindig veszélyt jelent-e a közbiztonságra.

Donald Trump
photo_camera Donald Trump Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A Facebook, a Twitter és a YouTube letiltotta Trump fiókját, miután az akkori elnök hívei egy gyújtó hatású beszéde után megostromolták az amerikai törvényhozás épületét január 6-án. A Capitoliumban a szenátus éppen az akkor még elnökjelölt, demokrata párti Joe Biden győzelmét hozó novemberi elnökválasztás eredményeit készült hitelesíteni. Az összecsapásokban öten meghaltak, köztük egy rendőr. Trump sohasem ismerte el vereségét, és folyamatosan arról írt a közösségi oldalain, hogy az elnökválasztást elcsalták.

2021. január 6-án, Donald Trump szónoklata után a hívei betörtek a Capitolium épületébe, ahol a képviselőház és a szenátus közös ülésén éppen a 2020 novemberi, Trump vereségével zárult elnökválasztás eredményeit hitelesítette volna.
photo_camera 2021. január 6-án, Donald Trump szónoklata után a hívei betörtek a Capitolium épületébe, ahol a képviselőház és a szenátus közös ülésén éppen a 2020 novemberi, Trump vereségével zárult elnökválasztás eredményeit hitelesítette volna. Fotó: Saul Loeb/AFP

A Facebook további döntésig zárolta Trump fiókját. Jelenleg ugyan elérhető Trump profilja, amin a régebbi posztjai olvashatók és kommentelhetők, de Trump vagy a fiókja kezelői már nem tudnak posztolni. Ezzel szemben például a Twitteren teljesen elérhetetlenné vált a fiókja.

A Facebook arra kérte független felügyelőbizottságát, hogy vizsgálja meg a lépés jogszerűségét. A testület arra jutott, hogy a Facebook szabályai nem teszik lehetővé a fiókok határozatlan idejű felfüggesztését, és arra kérte a közösségi oldal illetékeseit, hogy vizsgálják felül döntésüket. Ennek eredménye a kétéves eltiltásról szóló határozat. (APNews/MTI)