Rusvai Miklós ismer olyan hazai esetet, amikor valaki harmadik oltást is kapott

járvány
2021 június 04., 06:57

Rusvai Miklós virológus az ATV Startban arról beszélt, hogy bár hivatalosan nem tehetik meg az orvosok, hallott már olyan esetről, amikor ellenanyag hiánya miatt az orvos harmadik oltást is adott páciensének.

A virológus arról is beszélt, hogy számításai szerint a 60 feletti korosztálynál a kínai vakcinával oltottak körében ötből egy embernél nem alakult ki kellő immunválasz. Azt mondta, a hozzá eljutott információk szerint az összes oltotthoz képest ez 15-20 százalékot jelent, szerinte emiatt szükséges lenne egy tömeges felmérés.

Azt mondta, az immunválasz egyénfüggő, de a korral arányosan nő, hogy az immunrendszer nem reagál megfelelően, ezért szerinte azok, akik nem tudják az ellenanyagot teszteltetni, viselkedjenek úgy, mintha nem lennének védettek.

Szerinte annak, akinél a második oltás után négy héttel sincs antitestes válasz, amint lehet, be kellene adni a harmadik oltást, és hozzátette, hogy ebben az esetben a harmadik oltásnak más típusú vakcinának kell lennie.

Rusvai azt mondta, hallott olyanról is, hogy sokan Romániába mennek át a harmadik oltásért, ami szerinte „magyaros megoldás”, de addig, amíg nem kapják meg az oltást, védtelenek ezek az emberek.