Matolcsy szerint az EU-nak befellegzett, részt kell vennünk Kína felemelkedésében

gazdaság
2021 június 07., 13:32

Matolcsy György jegybankelnök időről időre megosztja gondolatait a világ alakulásáról a növekedés.hu oldalon. Nemrég azt fejtegette hosszasan, hogy a gazdaságát kizsákmányolt vendégmunkásokra építő, a saját lányát a világ elől elzáró sejk által vezetett Dubajról vehetne példát Magyarország. Most pedig a 2020-as évtized kihívásait ismertette bő 7000 karakterben. Ezt dióhéjban úgy foglalhatnánk össze, hogy

Az EU elveszti a versenyt, elgyengül és széthullik, Ázsia és Kína erősödik, energia- és pénzforradalom jön, és akkor járunk a legjobban, ha elfogadjuk az elkerülhetetlent, és beszállunk a változásba. Az Európai Unió jövőjével kapcsolatban a jegybankelnök meglehetősen borúlátó. Matolcsy úgy látja, hogy kétpólusú világ alakul ki, egyik oldalon az Egyesült Államok, a másikon Kína. A kettő között se politikai, se gazdasági szempontból nincs hely egy harmadik erős szereplőnek, ez pedig idővel kikezdi ezt a közösséget. Az EU ugyan megpróbálja pénzzel kompenzálni a lemaradását és egyben tartani a tagállamok közösségét, de idővel felgyorsulhat az EU felbomlása. A globalizáció helyét ráadásul nagyobb regionális kereskedelmi integrációk veszik majd át, és bár az EU maga is ilyen, az óriás-régiók integrációja az EU térvesztéséhez vezethet.

Mindezt Matolcsy szerint az is gyorsíthatja, hogy az európai államok nagyon eladósodtak a járvány alatt, és bár az új pénzelmélet szerint nem számít, mekkora az államadósság nagysága, az infláció változása kamatemelésre kényszerítheti a jegybankokat, ezzel nagyon megnehezítve az államadósságok finanszírozását. (Itt a jegybankelnök valószínűleg a modern monetáris elméletre, vagy MMT-re gondol, amely azt mondja ki, hogy bizonyos körülmények között az olyan államok, amelyeknek saját, más valutákhoz nem kötött valutájuk van, sokkal nagyobb államadósságot halmozhatnak fel infláció nélkül, mint azt a mainstream közgazdaságtan gondolta. Ez viszont az eurózónára pont nem igazán érvényes, mert annak tagjai nem rendelkeznek saját valutával, hiszen azt feladták az euróért cserébe.)

Az EU ráadásul a nagy technológiai forradalmakban is lemaradásra van ítélve Matolcsy szerint:

  • a pénzek digitális forradalma (bármi is legyen az, ezt a jegybankelnök nem fejti ki igazán) fölöslegessé teheti az európai bankrendszert,
  • az üzleti élet digitális forradalmával csak pár európai ország (a balti államok és Skandinávia) tudott lépést tartani,
  • és bár a zöld energiában az EU élen jár, ezt az előnyét elvesztheti Kínával és az Egyesült Államokkal szemben, ha ott is beindul a zöld energiai átmenet.

De hogy lehetne ebből jól kijönni? Például részt kell venni Ázsia, azon belül Kína felemelkedésében. Ez Matolcsy szerint a 21. század legnagyobb üzleti lehetősége, amiben az egész EU-nak részt kellene vennie, bármennyire is nehéz. Emellett pedig fel kell gyorsítani a digitális átmenetet, befogadni és nem akadályozni a pénzügyi forradalmat és "követni a fenntarthatóságot az élet minden területén". Mint az MNB elnöke írja: "A kötelező recept egyszerű. Ha egy ország valamennyi állami, üzleti és családi fejlesztésénél kötelezően belepillant a fenntarthatóság tükrébe, eleresztve a régit és megragadva az újat, akkor nyer."

Matolcsy György záró gondolatát csak ide teszem úgy, ahogy van, mert nem tudnám igazán jól összefoglalni:

"Most a koronavírus-járvány jelezte már az évtized elején, hogy hasonló erejű átalakulás következik. Az ember-mesterséges ember, a valóság-virtuális világ vagy az új kettős világrendszer kialakulásának mélyén a 0-1 digitális kód kettőssége húzódik meg. Az új társadalom mindenben kettős lesz, ezért a maihoz képest sokrétűbb, színesebb, ellentétekre épülő, erősebb versenyt és erősebb együttműködést igénylő évtized jöhet. Ahogy a DNS kettősspirál az élet üzenete, úgy a 0-1 digitális kód az új, kevert világ üzenete. Ahogy McLuhan mondta: A médium, a folyamat, maga az üzenet."