Kamala Harris a Guatemalából menekülőknek: Ne gyertek az Egyesült Államokba

külföld
2021 június 08., 05:54

Kamala Harris félreérthetetlen módon figyelmeztette azokat a guatemalaiakat, akik az országban tapasztalható nehézségek elől az Egyesült Államokba vándorolnának, hogy maradjanak inkább otthon.

„Szeretném hangsúlyozni, hogy a munkánk célja segíteni a guatemalai embereknek abban, hogy otthon is reményt találjanak. Ugyanakkor szeretnék őszintén fogalmazni azok számára a régióban, akik azon gondolkodnak, hogy megteszik a veszélyes utat az amerikai-mexikói határig: ne gyertek, ne gyertek”

- mondta az USA alelnöke hétfőn Guatemala fővárosában, az Alejandro Giammattei elnökkel tartott megbeszélése után. Harris első hivatalos külföldi útja azért vezetett Közép-Amerikába, mert az utóbbi időben ismét megnőtt a Mexikóból és Guatemalából az Egyesült Államokba tartó bevándorlók száma. Azt mondta, a határt azért nem látogatja meg, mert a migráció okával akar foglalkozni.

Kamala Harris a guatemalai elnökkel közös sajtótájékoztatón 2021. június 7-én.
photo_camera Kamala Harris a guatemalai elnökkel közös sajtótájékoztatón 2021. június 7-én. Fotó: JOHAN ORDONEZ/AFP

Az alelnök új kezdeményezéseket ígért, többek közt egy olyan programot, melynek középpontjában a lányok oktatási és gazdasági lehetőségeinek megteremtése áll. Látogatásával egy időben a Biden-adminisztráció bejelentette, hogy az Igazságügyi Minisztérium egy korrupcióellenes munkacsoport mellett más munkacsoportokat is létrehoz, melyek célja az emberkereskedelem és a kábítószer-csempészet elleni küzdelem a régióban.

Giammattei maga is számos alkalommal keveredett korrupció gyanújába, Harris ennek ellenére optimista volt az együttműködéssel kapcsolatban, és azt nyilatkozta , hogy „nagyon őszinte” beszélgetést folytattak, többek közt „a korrupcióellenes és a független igazságszolgáltatás fontosságáról”.

Az amerikai kormány az USAID-n keresztül 7,5 millió dollárt juttat majd guatemalai vállalkozók támogatására, valamint további milliókat szánnak megfizethető lakhatásra, agrárvállalkozásokra és az ország kisvállalkozásainak nyújtott kölcsönökre. Emellett 500 ezer dózis covid-vakcinát is küldenek Guatemalának. (AP)