Olyan kiadósat pihentek a szökésben lévő elefántok, hogy azzal valószínűleg mindannyian tudunk azonosulni

élet és halál
2021 június 08., 06:20

Hetek óta kóborol egy megszökött elefántcsorda Kína délnyugati részén, kalandjaikat pedig ország- és világszerte egyre komolyabb tömeg kíséri figyelemmel. A legutóbbi elefántügyi történés valójában egy nem-hír, a lelépett elefántok ugyanis pont ugyanazt tették, amit mindannyian tettünk volna a helyükben: pihentek egy nagyot.

photo_camera Fotó: -/AFP

Az elmúlt hetekben a hatóságok mindent megtettek azért, hogy az elefántokat az emberek lakta területektől távol tereljék. A csorda mozgását folyamatosan követik a tűzoltók a földön és a levegőben is, és mint a Guardian írja, a legutóbbi hír az állatokról, hogy a Jünnan tartományban lévő Xijang városa melletti erdőben hajtották álomra ormányukat.

Az erdő mintegy 90 kilométernyire délnyugatra fekszik Kunming városától, ahova az elefántok pár nappal ezelőtt kis híján benéztek, azaz az elefántok a jelek szerint visszafordultak, és most épp arra tartanak, amerről jöttek. Az állatok eddig nagyjából 500 kilométert tettek meg.

Csordaügyi fejlemény, hogy egy hím elefánt különvált az eredetileg 15 fős csoporttól, és ő most 4 kilométernyire a többiektől csatangol.

photo_camera Fotó: HU CHAO/Xinhua via AFP

Hétfőn a kínai hatóságok 374 járművel, 14 drónnal, összesen 410 ember bevetésével követték az elefántokat, több mint két tonna elefántélelemmel felfegyverkezve próbálták elérni, hogy az állatok a lakott területektől minél messzebb menjenek.

Az állatvédelmi szakemberek továbbra sem értik, hogy a csorda miért döntött a vándorlás mellett: annyi már kiderült, hogy az állatok tavaly novemberben érkeztek meg Pu'erbe, ahol az egyik nősténynek borja született, majd idén áprilisban továbbindultak. Egy héttel később két elefánt levált, innentől 15 elefánt folytatta az útját.

Az elefántok vándorlása eddig ugyan komoly mezőgazdasági károkat okozott, mégis szenzáció lett az országban, ahol az elefánt eleve védett állatnak számít, és most már hetek óta rengetegen lelkesen követik a csordával kapcsolatos híreket.