Szándékosan gázoltak el furgonnal egy muszlim családot Kanadában, négy ember meghalt

külföld
2021 június 08., 06:47

Egy muszlim család négy tagját ölték meg egy szándékos támadásban vasárnap Kanadában, közölte a helyi rendőrség. A furgonnal elkövetett gázolásos támadás az Ontario tartományban lévő London városában történt, a merénylet egyetlen túlélője egy 9 éves fiú, akit súlyos sérülésekkel ápolnak kórházban, írja a BBC.

Virágokat helyeznek el a gázolásos támadás helyszínén Londonban, Ontarioban
photo_camera Virágokat helyeznek el a gázolásos támadás helyszínén Londonban, Ontarióban Fotó: NICOLE OSBORNE/AFP

A támadás elkövetésével egy 20 éves kanadai férfit vádoltak meg, négy rendbeli gyilkossággal és egy gyilkossági kísérlettel gyanúsítják. Nathanial Veltmant a merénylettől 6 kilométerre lévő bevásárlóközpontban fogták el, nem tanúsított ellenállást.

Az országos rendőrfőkapitány-helyettes, Paul Waight arról beszélt hétfői sajtótájékoztatóján, hogy feltételezésük szerint azért támadták meg a családot, mert muszlimok voltak, és a rendőrség a terrorizmus vádjának lehetőségét is vizsgálja. Azt is vizsgálják, hogy a gyanúsított kapcsolatban állt-e bármiféle szélsőséges csoporttal.

A merényletben egy 74 és egy 44 éves nő, egy 15 éves lány és egy 46 éves férfi vesztette életét. A család kérésére az áldozatok kilétét nem hozták nyilvánosságra.

A rendőrparancsnok elmondta, egyelőre nincs információjuk arról, hogy a merénylő ismerte volna az áldozatokat. Kiderült az is, hogy a 20 éves férfi egy golyóálló mellényt viselt. A hatóságok azt is hangsúlyozták, hogy jó látási viszonyok és időjárás volt, amikor a fekete furgon belehajtott a családba.

A támadást elítélte Kanada miniszterelnöke, Justin Trudeau és Ontario tartomány vezetője, Doug Ford is. London polgármestere, Ed Holder pedig arról beszélt, hogy ez muszlimok elleni tömeggyilkosság volt, ami minden londoni ellen irányult.