A leggazdagabb amerikaiak gyakorlatilag nem fizetnek adót

külföld
2021 június 09., 08:43

A 25 leggazdagabb amerikai, köztük Jeff Bezos, Michael Bloomberg és Elon Musk elenyésző, többek esetében csaknem nullával egyenlő szövetségi adót fizetett be a közösbe 2014 és 2018 között. Ez azokból az adóhatósági (I.R.S.) adatokból tudható, amelyet a ProPublica nevű oknyomozó újság szerzett meg.

Az Egyesült Államok leggazdagabb emberei mindössze 13,6 milliárd dollár adót fizettek be, miközben összesen 401 milliárd dollárral nőtt a vagyonuk ebben az időszakban. A ProPublica írása részletesen elemzi az egyes szupergazdagok adózási szokásait. Kiderül, hogy

  • Warren Buffet 0,10 százalékát

  • Jeff Bezos 0,98 százalékát

  • Michael Bloomberg 1,3 százalékát

  • Elon Musk 3,27 százalékát

fizette be adóként annak az összegnek, amivel nőtt a vagyona. Erre azért van lehetőségük, mert a bevételük, vagyontárgyaik jelentős része nem adóztatható forrásokból származik. Ebben a videóban el is magyarázzák, hogyan működik a gyakorlatban az adómentességük.

link Forrás

A ProPublica információit szerte az Egyesült Államokban átvették a nagy újságok és tévécsatornák, így újra nyomás nehezedik Biden kormányára, hogy vezesse be azokat a szupergazdagokat érintő adóreformokat, amelyeket megígért a kampányban.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője egyelőre annyit közölt, hogy vizsgálatot indítanak, ki adhatta át az I.R.S. dokumentumait a ProPublica újságíróinak. Az adóhatóságnál nyilvántartott adatok ugyanis bizalmasak.

(via NYT)