Betonutat építettek az Akropoliszra, nem mindenki boldog

külföld
2021 június 10., 10:31

Az akadálymentesítés részeként az elmúlt hónapokban liftet szereltek be, és betonfeljárót építettek az athéni Akropoliszra, a döntéssel azonban nem mindenki elégedett. Régészek, történészek, építészek fejezték ki nemtetszésüket.

Az utakat a világjárvány idején építették, ezzel most először nyílik lehetőség rá, hogy a mozgáskorlátozottak is viszonylag könnyen megközelíthessék a műemlékeket.

Alekszisz Cíprasz volt kormányfő az ellenzők között van: múlt hónapban követelte, hogy a kormány tartsa tiszteletben az ország kulturális örökségét. Azt mondta, a változtatások a világörökség részét képező hely teljes látképét megváltoztatják.

Turisták sétálnak a Parthenon felé az Akropoliszon.
photo_camera Turisták sétálnak a Parthenon felé az Akropoliszon. Fotó: ARIS MESSINIS/AFP

Lina Mendoni kulturális miniszter védelmébe vette a fejlesztést, melyet az Akropoliszt felügyelő tanács, a KAS is jóváhagyott. „Láttam embereket, akik először tudtak feljönni ide kerekesszékkel, és boldogok voltak” - mondta a miniszter újságíróknak kedden, amikor a helyszínre látogatott.

Az új sétálóutat szintetikus membránra fektették, ami védi az alatta lévő köveket, és ami lehetővé teszi, hogy könnyen eltávolítható legyen.

link Forrás

(Reuters)