Ursula von der Leyen kivizsgáltatná, honnan szabadult a világra a koronavírus

járvány
2021 június 10., 09:13

Az Európai Bizottság elnöke csütörtökön arról beszélt, hogy szükséges alapos, mindenre kiterjedő vizsgálatot folytatni arról, honnan származik a világjárványt okozó koronavírus, és ebben a vizsgálatban Kínának is együtt kell működnie.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) januárban és februárban lefolytatott vizsgálatát múlt hónapban az Egyesült Államok elégtelennek és következetlennek nevezte, és átlátható, bizonyítékokon alapuló eljárást kért, melyben Kína is részt vesz.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen sajtótájékoztatót tart a G7 -csúcs előtt, Brüsszelben.
photo_camera Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen sajtótájékoztatót tart a G7 -csúcs előtt, Brüsszelben. Fotó: FRANCISCO SECO/AFP

„Azoknak, akik a vizsgálatot végzik, teljes hozzáférést kell kapniuk mindenhez, ami csak szükséges lehet a világjárvány eredetének megtalálásához” - mondta Ursula von der Leyen egy brüsszeli sajtótájékoztatón, melyet a G7-csúcs előtt tartottak.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azt mondta, a világnak joga van megtudni, pontosan mi történt, hogy képesek legyünk tanulni belőle. Hozzátette, az Európai Unió minden ilyen törekvést támogat.

Mostanában újra napirenden van, hogy alaposabban meg kéne vizsgálni, lehetséges-e, hogy a vírus egy vuhani laborból szabadult el. Joe Biden amerikai elnök további vizsgálatokat kért a hírszerzés vezetőitől, hogy kiderüljön, állatról terjedt-e emberre a koronavírus, vagy pedig egy laborban történt véletlen fertőzés indította be a világjárványt. Kína szerint a laborelmélet vizsgálatával az USA „politikai manipulációt folytat, és megpróbálja áttolni a felelősséget”.

A WHO tagországainak éves genfi találkozóján az amerikaiakat képviselő Jeremy Konyndyk május végén úgy fogalmazott, fontosnak tartják „a covid eredetére vonatkozó átfogó és szakértői vizsgálatot”.

Az Egyesült Államok mellett támogatja az újabb vizsgálat indítását Ausztrália, Japán és Portugália is, mondván, a járvány elterjedésének megismerése segíthet az esetleges jövőbeni járványok kezelésében.

(Reuters)