Koronavírus-számok Magyarországon 06.15.
Elhunytak + 10 Σ 29 935
Kórházban - 15 Σ 391
Fertőzöttek + 57 Σ 807 102
Tesztek + 4 846 Σ 5 996 016
Oltottak + 9 593 Σ 5 351 972
A legújabb trendek

Hónapok óta először nem volt covidos haláleset Szlovákiában

június 11., péntek 12:48

Hónapok óta először, csütörtökön fordult elő Szlovákiában, hogy nem volt a koronavírusnak tulajdonított új haláleset - derült ki a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) pénteken közzétett adataiból.

Szlovákiában márciusban kezdtek többé-kevésbé stabilan javulni a járványügyi adatok. Május végére az újonnan kimutatott fertőzések napi esetszáma a legutóbb tavaly szeptemberben tapasztalt szintre esett vissza, azóta pedig ezen a viszonylag alacsony szinten stagnál. A napi új halálesetek száma ugyancsak tavaly ősszel volt legutóbb nullán. Hivatalos adatok szerint az országban eddig összesen 12 433 halálos áldozata van a betegségnek.

Az NCZI adatai szerint csütörtökön mintegy kétszáz koronavírusos beteget kezeltek kórházban, ugyanaznap a több mint négyezer elvégzett PCR tesztből kevesebb mint 1 százalék volt pozitív.

A szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) pénteki tájékoztatása szerint az országban továbbra is a legnagyobb mértékben a koronavírus brit változata van jelen, ugyanakkor a héten három olyan esetről is beszámoltak, amikor a kolumbiai változatot mutatták ki.

A mintegy öt és fél millió lakosú Szlovákiában csütörtökig a legalább egy oltást már megkapott beoltottak száma 1 millió 863 ezer volt, közülük 1 millió 70 ezren már a második adagot is megkapták. Szlovákiában korábban csak a Pfizer/Biontech, a Moderna és az AstraZeneca oltóanyagait használták, hétfőtől azonban elkezdték használni a Szputnyik V orosz vakcinát is. Az egészségügyi tárca bejelentése szerint ezen a héten már a 12 és 15 év közötti gyerekek is megkaphatják az oltást. (MTI)