Lehet, hogy a maorik fedezték fel Antarktiszt

Történelem
2021 június 11., 13:56

A történettudomány mai állása szerint egy orosz felfedezőhajó kapitánya, Fabian Gottlieb von Bellingshausen fedezte föl az Antarktiszt, vagyis látta meg először a déli kontinens partvidékét 1820-ban. Egy nemrég megjelent tanulmány szerint viszont maori és polinéz felfedezők már 1000 évvel korábban eljuthattak az Antarktiszra.

Az új-zélandi University of Otago kutatói maori törzsek szájhagyomány útján továbbadott és a 18. század végén lejegyzett történeteit elemezték. Ezeknek pedig visszatérő figura egy bizonyos Hui Te Rangiora, aki Te Ivi o Atea nevű hajóján jeges déli tengerekre hajózott. A kutatók szerint a történet valamikor az időszámításunk szerinti 7. századra tehető, azóta adják tovább a törzsek tagjai.

A maori és más polinéz népek történetei olyan dolgokat írnak le, amelyek a kutatók szerint kísértetiesen emlékeztetnek jéghegyekre, a Déli-sarkvidéket körülvevő tengerekre, azok állat- és növényvilágára. Hui Te Rangiora hajósai ezek szerint átkeltek a ködös és hideg tengeren, ahol a tenger mélyére lebukó állatokat (fókákat? pingvineket?) és hófehér, csupasz hegyeket láttak. (Guardian)