Tíz-tíz év börtönre ítéltek négy afgán menekültet a moriai menekülttábor felgyújtásáért

külföld
2021 június 12., 16:19
A Moria Menekülttábor, Európa legnagyobbja tavaly ősszel égett le. A most elítélt négy afgán fiatal azt állítja, hogy az őket azonosító szemtanú hazara nemzetiségük miatt pécézte ki őket.
photo_camera A Moria Menekülttábor, Európa legnagyobbja tavaly ősszel égett le. A most elítélt négy afgán fiatal azt állítja, hogy az őket azonosító szemtanú hazara nemzetiségük miatt pécézte ki őket. Fotó: ANGELOS TZORTZINIS/AFP

Szándékos gyújtogatás miatt fejenként tíz év börtönre ítélt egy görög bíróság négy fiatal afgán menekültet. A vád szerint ők négyen gyújtották fel tavaly szeptemberben Európa legnagyobb menekülttáborát a görögországi Leszbosz szigetén. Az eredetileg háromezer menekült befogadására tervezett Moria tábor leégése után 13 ezer menedékkérő maradt fedél nélkül.

Valamennyi vádlott tagadta bűnösségét.

Mielőtt tavaly szeptemberben leégett volna a tábor, Moriában már komoly feszültség alakult ki az ott összezsúfolt menekültek körében a koronavírusjárvány megelőzésére hozott szigorú korlátozások miatt.

A négy terhelt védői az AFP hírügynökségnek arról beszéltek, hogy az eljárás nem volt tisztességes. Egyebek mellett kifogásolták, hogy a négy vádlott közül letartóztatásukkor hárman is 18 éven aluliak voltak, ám a görög hatóságok megtagadták, hogy fiatalkorúként bánjanak velük. A perről az újságírók csak közvetett forrásból, leginkább a védőügyvédektől tudtak tájékozódni, mivel a Chios szigetén tartott tárgyalást a járványügyi szabályokra hivatkozva zárttá nyilvánították.

A vád javarészt egy másik afgán menekült vallomásán alapult, aki azonosította a négy vádlottat. Ők viszont azt állítják, hogy nemzetiségi alapon pécézték ki őket. A vádlottak állításuk szerint mind hazarák. Ez a síita kisebbség Afganisztán legelnyomottabb népcsoportja, az elmúlt húsz évben a hazarák voltak a leglelkesebb támogatói az országban ténykedő nemzetközi erőknek. (Via BBC)