Kína figyelmeztette a G7-vezetőket: rég elmúlt az az idő, amikor országok egy kis csoportja dönthetett a világ sorsáról

külföld
2021 június 13., 08:33

„Már rég elmúltak azok az idők, amikor a globális döntéseket egy kis országcsoport diktálhatta” - figyelmeztette a kínai kormányzat a G7 országcsoport vezetőit Kína londoni nagykövetén keresztül. „Mi mindig úgy tartottuk, hogy minden ország egyenlő, legyen akár kicsi vagy nagy, erős vagy gyenge, szegény vagy gazdag, és a világ dolgait az összes országot bevonó konzultációval kell rendezni.”

A kínaiak arra reagáltak, hogy a G7-országok (Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Kanada, Egyesült Államok) angliai tanácskozásán a felek olyan tervet fogadtak el, amivel felléphetnek a kínai Egy Övezet Egy Út (más néven Új Selyemút) programjával szemben. A programon keresztül Kína a világ számos országában finanszírozott infrastrukturális beruházásokat, de kritikusok szerint legtöbbször úgy, hogy beruházó államokat súlyosan eladósították Peking felé.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök, Joe Biden amerikai elnök és Boris Johnson brit miniszterelnök a G7 2021. június 12-i tanácskozásán
photo_camera Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök, Joe Biden amerikai elnök és Boris Johnson brit miniszterelnök a tanácskozáson Fotó: Brendan Smialowski/AFP

A Joe Biden amerikai elnök által javasolt Build Back Better World (B3W - Építsük Vissza a Jobb Világot) program az Új Selyemúthoz hasonló beruházásokat tartalmazna, de átláthatóbb lenne, és partnerként kezelné a fejlesztő országokat. Az azonban egyelőre nem tiszta, hogy ki és miből fogja finanszírozni ezt a programot.

A G7-csúcson ezen kívül a klímaváltozásról és a koronavírus-járvány utáni világról egyeztettek a felek, A BBC tudósítója szerint Biden elnök víziója szerint a következő évek a demokráciák és az autokráciák küzdelméről szólnak majd. Tudósítók szerint azonban Kínával kapcsolatban nincs egyetértés a G7-államok vezetői között, még abban sem, hogy Kínát partnerként, versenytársként vagy biztonsági fenyegetésként kezeljék. (BBC)