Néhány héttel azután, hogy kiengedték a rendőrségi őrizetből, újra letartóztatták a Pussy Riot egyik tagját

külföld
2021 június 13., 05:21

Újra letartóztatták a Pussy Riot orosz punkzenekar egyik tagját szombaton Moszkvában, hetekkel azután, hogy egy másik incidens miatt kiengedték a rendőrségi őrizetből.

Veronyika Nyikulsinát egy rendőrőrsre vitték - közölte ügyvédje az Interfax helyi hírügynökséggel, hozzátéve, hogy az ok egyelőre tisztázatlan. A média arról számolt be, hogy az aktivista a dohányzási tilalom ellenére cigarettára gyújtott, és ezért jöttek a rendőrök.

Értesülések szerint a Pussy Riot tagja egy YouTube-csatornának adott interjú miatt tartózkodott az orosz főváros központjában.

Nyikulsinát korábban május elején vették őrizetbe, és öt nap elzárásra ítélték.

A Pussy Riot aktivista- és performanszművészeti csoport többször keltett feltűnést radikális produkcióival, amelyekkel gyakran Vlagyimir Putyin orosz elnök kormányának politikája ellen tiltakoztak. A csoport három tagjának (Jekatyerina Szamucevics, Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina) egyik nagy visszhangot kiváltó akciója 2012 februárjában volt, amikor a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban egy úgynevezett zenés punk-imán könyörögtek a később márciusban újra elnökké választott Putyin elűzéséért. Csak 21 hónapi fogva tartás után helyezték őket szabadlábra.

Niklusina középen
photo_camera Nyiklusina középen Fotó: ODD ANDERSEN/AFP

Hat évvel később Veronyika Nyikulsina egyike volt azoknak az előállított és rövid szabadságvesztésre ítélt tiltakozóknak, akik 2018 júliusában az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon elfoglalták az egyik futballpályát, tiltakozásul, mint fogalmaztak, „az orosz politika által elkövetett visszaélések ellen”.

Tavaly október 7-én, Vlagyimir Putyin orosz elnök születésnapján a Pussy Riot több tagja, közöttük Veronyika Nyikulsina és Marija Aljohina Moszkvában az LMBTQ közösségek szivárványszínű zászlaját tűzte ki kormányzati épületekre, közöttük a legfelsőbb bíróság és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) székházára. A két aktivistát moszkvai bíróságok 10 ezer, illetve 15 ezer rubel (mintegy 40 ezer, illetve 60 ezer forint) pénzbírságra ítélték, amiért részt vettek az akcióban. (MTI)