40 ezer forint prémiumot kaphatnak idén a nyugdíjasok, ha bejön Orbán számítása

gazdaság
2021 június 14., 08:30

Orbán Viktor a múlt héten kvázi fogadást kötött a választókkal, hogy ha a GDP éves növekedése meghaladja az 5,5 százalékot az idén, akkor 2022-ben minden gyereket nevelőnek visszafizeti az állam a befizetett személyi jövedelemadóját. Ennek gazdasági és politikai motivációival itt és itt foglalkoztunk. Orbán viszont nem tűnik olyan embernek, aki fogad valamire úgy, hogy nem biztos az eredményben, ami azzal is járhat, hogy a gyerekes családok mellett a nyugdíjasok is több pénzt kapnak a választások előtt.

Az Mfor számolta ki, hogy mekkora nyugdíjprémiumot kellene fizetnie az államnak, ha valóban akkora lesz az idei növekedés, mint arra a miniszterelnök számít. A nyugdíjprémium az 1997-es tb-törvény szerint akkor jár, ha a GDP növekedése meghaladja a 3,5 százalékot, és ha a kifizetés nem borítja fel a költségvetés egyenlegét. A prémium összegét úgy számolják ki, hogy a novemberi nyugdíj összegét megszorozzák a GDP-növekedés 3,5 százalék fölötti részével. Az Mfor szerint

az idei 148 ezer forintos átlagos nyugdíjakkal és 5,5 százalékos növekedéssel számolva ez 40 ezer forintos nyugdíjprémiumot jelent. Ennél jóval kevesebb járna viszont azoknak, akiknek a havi nyugdíja kevesebb, mint 80 ezer forint, vagyis a prémium kiszámítására használt képletnél a növekedést kevesebb, mint 20 ezer forinttal kell megszorozni. Ez az Mfor becslése szerint 280-300 ezer embert érinthet.

Egyes elemzők szerint viszont a tavalyi alacsony bázis miatt az sincs teljesen kizárva, hogy az idén akár 7 százalékkal is megugorjon a GDP, ebben az esetben pedig akár 70 ezer forintos prémiumot is ki kell fizetnie az államnak. Viszont akármekkora is legyen a növekedés, az biztos, hogy újra kell tervezni majd emiatt a költségvetést, a 2021-es költségvetésben ugyanis 4,8 százalékos növekedéssel számolt a kormány, ami alapján 26 ezer forint prémiumot kellene fizetnie. Erre félre is tett 53,4 milliárd forintot, ami viszont kevés lesz, ha úgy pörög a gazdaság, ahogy azt most Orbán reméli.